Minden ami film.

Aaand, Action!

Aaand, Action!

Fekete párduc (Black Panther)

2018. december 25. - mazur51

A film kritikailag is jó visszajelzéseket kapott és a rajongók is többnyire meg voltak vele elégedve. Nem mondom, hogy nekem nem tetszett, de láttam sokkal jobb Marvel filmet is.

Pedig sokban nem tér a többitől - kivéve a Bosszuállók:Végtelen háborút -, egyszerű, lineáris történet, kiszámítható cselekmény, sablonos szereplők és a szokásos eszméletlen akciózás, van hol jobb, van hol rosszabb CGI-el.

A sztori tuladjonképpen lehetne az oroszlánkirály is, ha nagyon le akarnánk egyszerűsíteni, de ezt a párhuzamot túl sokan használják és szerintem nem is illik ide. Ugyanaz a helyzet mint az Avatar és Pocahontas esetében, ott sem állta meg a helyét. Ennek oka végtelenül egyszerű, ilyen formán vissza mehetnénk a legelső irodalmi műhöz is akár, hiszen az abban leírtak azóta mindenben fel lettek használva. Ez egy önálló film, önálló történettel.

A Marvel produkciók egyik legnagyobb hibája a főgonosz bemutatása. Jellegtelen, szürke alakok ők, akik semmiben nem tünnek ki a többi karakter közül, még akkor sem ha ezreket gyilkolnak le, hiszen nem tudunk meg róluk semmit. A háttérinformációkat egyedül a képregényrajongók ismerik és bár ők értik a dolgok miértjét, nekik sem tetszik, hogy ennyire elsilányulnak az amúgy nagy hatalommal felruházott antagonisták. Esetünkben ugyanez a helyzet, van egy Michael B. Jordan-ünk, aki mindent belead, mégsem azt látjuk, hogy itt egy múltbeli tragédia által megváltozott férfi, aki a népén akar segíteni, miközben a bosszút keresi; hanem azt, hogy itt egy őrült pszihopata, aki csak fel akarja égetni a világot.

A Fekete párduc számomra kevésbé ismert képregény karakter, nem is nagyon érdekelt, egészen a Civil War-ig, azóta viszont nagyon vártam az önálló kalandját. A végeredményt látva, örültem is meg nem is. A látvány egészen pazar volt, de voltak gyengébben kivitelezett részei is. A hangok, a filmzene, a vágás és az operatőri munka kifogástalan. Wakanda úgy fest mintha tényleg létezne és a tradiciók bemutatása, a sokféle népi viselettel kimondottan kellemes hangulatot áraszt magából.

Nekem amiben gyenge volt, az a forgatókönyv. Nem megyek bele inkább, mert estig sorohatnám, hogy miért volt vele problémám. A játékidő feleslegesen hosszú, minimum 20-30 percet simán kivághattak volna. Így többször érezhetően leült a film és vissza esett a tempó. A lassú, néhol vontatott részeket meg-megtörte az intenzív akció, de az sem volt annyira ütős mint vártam. Igen az volt a legnagyobb baj, hogy elvárásaim voltak.

A színészekkel egyébként nem volt bajom. Mindenki rendesen odatette magát. De ha valamiben a Marvel filmek jók, akkor az a szinészválsztás. Andy Serkis-t nagyon fogom hiányolni, mert üde szinfoltja volt az MCU-nak.

Szóval lényegében nekem minden jó és rossz tulajdonságával együtt, a Black Panther egy közepesebb darabja az univerzumnak, de várom mi lesz vele a jövőben.

Ennyi.

A bejegyzés trackback címe:

https://mazur51.blog.hu/api/trackback/id/tr4316243746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása