Minden ami film.

Aaand, Action!

Aaand, Action!

Igazság ligája (Justice League)

2018. május 19. - mazur51

A DC most jutott el oda ahová a Marvel már eljutott a Bosszúállókkal. Pontosabban csak akart oda eljutni, de nem sikerült neki. Az Igazság Ligája talán még megosztóbb lett mint a Batman vs. Superman. Ott a legtöbben azt nehezményezték, hogy túl komor és sötét. Ezt ellensúlyozandó a rendező, Zack Snyder távozása után a stúdió megpróbálta humorosabbra venni a figurát és a Bosszuállókat jegyző Joss Whedon-t szerződtették le, hogy befejezze a filmet. Ez azonban nem volt nyerő ötlet.

Én azok közé tartozom, akiknek bejött Snyder DCU-s projektje és nem csalódtam igazán semelyik korábbi részbensem, egészen idáig. A JL-nek egy olyan történetnek kellett volna lennie, ami minden korábbi várakozásunkat felülmúlva egy felejthetetlen utazásra invitált volna, egy olyan helyre ahol nem jártunk még, olyan emberekkel akiket imádunk. Ehelyett egy sok helyen vérző, de még így is szórakoztató alkotás lett, ami azonban csak a sarokig vitt el minket. 

A karakterek fele kapott csak filmet eddíg, így hiába ismerjük Flash nevét a sorozatból, Cyborgot az animációs filmekből és Aquamant az Agymenőkből, csak annyit tudunk, amit a DCU-n kivül láttunk vagy olvastunk róuk. Egy, vagy esetleg két szereplő még elnézhető lenne egy ilyen volumenű vállalkozásnál, nade három?

Szerencsére a hangulat hamar beránt és ezzel nem foglalkozunk sokáig, de itt jön a legnagyobb hibája a filmnek. Mégpedig Superman hiánya, pontosabban az, hogy Superman nélkül esélyük sincs az ellenséggel szemben. Batman kemény és az istenekkel is szembeszálló személyisége teljesen hátraszorul, többször is meghalt volna, ha nem segítenek neki. Wonder Woman és Aquaman mindketten közel olyan erősek mint Szupi és Cyborg kvázi elpuszíthatatlan, az önjavításnak hála, amit az idegen technológia okoz nála, amitől folymatosan fejlődik. És ennek ellenére jön Steppenwolf és feltörli a padlót a hősökkel, egészen addíg amíg, "meglepi" ..... nem jön Superman és egy pillanat alatt a pincéig nem döngöli őt.

Sok mindent átvettek a képregényből, de sokkal jobb hivatkozási alap lett volna, ha az animációs sorozatból is átvettek volna pár dolgot, példának okáért Batman sokkal központibb szerepet játszott ott és sokkal jobban is állta a sarat. Amúgy senkivel nem volt probléma. Batfleck továbbra is jó a szerepében, Henry Cavill és a digitálisan eltüntetett bajsza, kemény és elpusztíthatatlan. Gal Gadot az első pillanat óta a tökéletes Wonder Woman, Ray Fisher Cyborg szerepében hiába kapott központi szerepet, olyan semmitmondó lett. Ezra Miller messze túl sokat poénkodik Flashként, jól lehet sok poénja azért betalált, majd az önálló filmjében kiteljesedhet. Ahogy Jason Momoa is, akinek nem egy ikonikus pillanat jutott a történet során. 

A látvány sok helyen fantasztikus lett, de látszik rajta, hogy utólag sok jeleneten változtattak. Ez a kettősség az egész műsoridő alatt érezhető. Nem csak kinézetében, hanem hangulatában is. A humort túlzásba vitték, a drámai részek szinte egyálalán nem érződnek annak. Mindegy hányan halnak meg, ha nem érezzük tragikus veszteségnek egyiket sem. A hangulathoz hozzátartozik a filmzene is, de most ebben az esetben nem lett sem epikus, sem pedíg érzelemgazdag. Imádom Danny Elfman-t és igen jók lettek a klasszikus Batman és Superman mozik  átdolgozásai, amik egyfajta tisztelgések is, de nekem hiányzott az a dallamvilág amit a korábbi produkcióknál már hallhattam.

A látványra visszatérve még annyit, hogy Steppenwolf a Batman vs. Superman bővített változatában sokkal keményebben és sokkal "idegenebbül" nézett ki mint most, ahogyan a paradémonok is. A különböző helyszínek bemutatása elég jó lett, a víz alatt harcok kimondottan tetszettek.

Nagy bajban vagyok mert sok hibája van a JL-nek, de ezzel együtt is nekem nagyon szórakoztató volt, így nem tudom egyértelműen sem utálni, sem imádni. Inkább csak többször megnézem még, főleg ha időközben még kiegészül újabb DCU-s alkotásokkal. Az Aquamant nagyon elkezdtem várni.

Ennyi.

A bejegyzés trackback címe:

https://mazur51.blog.hu/api/trackback/id/tr1716243714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása