Minden ami film.

Aaand, Action!

Aaand, Action!

Hóember (The Snowman)

2018. február 25. - mazur51

Skandináv krimikkel és thrillerekkel nem nagyon lehet hibázni, hiszen az alapanyag rendszerint egy könyv vagy egy híresebb író egyik története szokott lenni. Tomas Alfredson rendező már korábban is mozgott ezen a terepen, az Enged be!, valamint a Suszter, szabó, baka, kém is egyedi történettel és látásmóddal bemutatott film volt, most pedig Jo Nesbø könyvét forgatta le, akivel nem nagyon lehet mellé lőni. Ő ebben a műfajban igazi ász és eddig is mind a Fejvadászok, mind a Jackpot pörgős, izgalmas mozik voltak, így volt rendesen bizodalmam a Hóember felé, ami Harry Hole egyik kalandján alapult. 

Sajnos a film nem felelt meg sokak elvárásainak. Jómagam egy Hetedik jellegű produkcióban bíztam, és ahogy az előzetes tálalta a dolgokat, volt is rá okom. Ám az általános negatív reakciókkal ellentétben, én egyáltalán nem tudom azt mondani hogy rossz film volt, vagy hogy nem volt elég izgalmas. A műfaj szerelmeseként már a táj elvarázsolt engem, a maga rideg és kegyetlen világával. Ehhez hozzá jött egy szövevényes, több évet átölelő bűnügy, melyet már számtalanszor láthattunk korábban, igaz nem ebben a formában, de nincs új a nap alatt. A viszonylag kiszámítható cselekmény azért néhol tartogat meglepetéseket, hogy mégis emlékezetes tudjon maradni. És ami a lényeg a főszereplő az enyhén alkoholista, jobb napokat is látott nyomozó, karizmatikus és éles elméjű, amikor épp nem részegen alszik a szabadban valahol persze.  A gyilkosunk kiléte jóllehet nem egyértelmű felnőtt korában, de az első perctől fogva világos, hogy mindent a gyermekkori bántalmazás okozott, mint testben mind lélekben.

A filmhez fantasztikus színészgárdát sikerült megnyerni,  olyan nagy neveket mint Michael FassbenderJ.K. SimmonsCharlotte GainsbourgRebecca FergusonToby JonesJames D'Arcy és az eléggé megöregedett Val Kilmer többek között. A rendezést nem mondanám a legjobbnak, de Alfredson mentségére legyen mondva, hogy Martin Scorsese-t váltotta a rendezői székben és mikor elfoglalta a film már javában készült és a nagy rohanásban a forgatókönyv 10-15%-át le sem forgatták - az ő állítása szerint. 

Mindezek ellenére a Hóember hangulata kellően borús és ijesztő volt, a gyilkosságok és a véresebb részek pedig bármelyik horror filmbe bekerülhettek volna. Itt jegyezném meg, hogy a hazai korhatár besorolás szerint 16 éves kortól már meg lehet nézni, de véleményem szerint egy levágott fej premier plánba való mutatása már erősen 18-as korhatárba tartozik.

A thrilleres hangulathoz az is hozzájárult, hogy Marco Beltrami már nagy tapasztalattal bírt ebben a műfajban, így igen hatásos filmzenét sikerült komponálnia, amit akár a filmtől külön is el lehet hallgatni.

A Hóember nekem nem volt rossz film, adaptációként nem tudok véleményt nyilvánítani, hiszen a könyvet még nem olvastam, de a sok rossz kritika leginkább azt emelte ki, hogy a könyvet teljesen lebutították és azt vitték vászonra, így elképzelhetőnek tartom, hogy ebben az esetben én sem élveztem volna ennyire.

Ennyi.

A bejegyzés trackback címe:

https://mazur51.blog.hu/api/trackback/id/tr7516243670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása