Minden ami film.

Aaand, Action!

Aaand, Action!

Act of Valor

2012. április 05. - mazur51

 

 

Kezdetnek talán egy kis összefoglaló a SEAL-ről. Maga a név kiválóan összefoglalja a tevékenységi körüket is, Sea, Air and Land, azaz hogy a Földön, Levegőben, Vízben. A "Fókák" ahogy még szokták őket nevezni, akkor kerülnek bevetésre, ha már nem maradt más lehetőség. Ezek a katonák, úgy vannak kiképezve hogy bármilyen környezetben megállják a helyüket. Történetük egészen a második világháborúig vezethető vissza, amikor is az elődjüknek számító Underwater Demolition Team sok borsot tört a nácik orra alá.  Majd pedig a Korea-i háborúban is sikeresen be lettek vetve,  1961-aztán a hadsereg kapott egy kisebb támogatást a kongresszustól, hogy erősítse meg, a már amúgy sem gyenge haderejét, ebből a 100 millióból aztán létrehozták a SEAL-t, amit elsőként képeztek ki gerilla hadviselésre és ez volt az első olyan katonai egység amit nem csak egy terepen tudtak alkalmazni. Kiképezték őket a víz alatti tevékenységekre, ejtőernyős ugrásokra és szinte minden létező fegyverre való harcra is, taktikákat tanultak és más osztagokkal ellentétben felhasználták azt a tudást amit az ellenségtől tapasztaltak. Ez főként a Vietnám-i háborúban mutatkozott meg, amikor a dzsungelben a csapdák és elrejtőzött ellenség rákényszerítette őket, hogy átdolgozva a módszert, a sajátjukként továbbfejlesztve hasznosítsák. Ezután megannyi harctéren bevetették őket, eközben folyamatosan fejlődtek. Dolgoztak más alakulatokkal, hírszerzéssel is és ha igaz a hír, akkor a 9.11-es terroristavezért, Bin Ladent is ők iktatták ki.

Ebből a igen csak minimális infóból kitűnik, hogy nem mindennapi emberekkel van dolgunk. A fő oka annak, hogy ezeket leírtam azért van, mert a filmtörténelemben először valódi kommandósok voltak a szereplők. Ennek hála a bevetések és az akciók maximálisan realistának hatottak. Ugyan volt már hogy tanácsadóként alkalmaztak volt\aktív szolgálatosokat, de ez így teljesen más. Megmondom őszintén első blikkre nekem egy Call Of Duty Modern Warfare jutott eszembe, annyira profin volt megcsinálva az egész.

Fontos leszögeznem hogy senki ne számítson egy Sólyom végveszélyben féle háborús mozira, itt nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy a családnak mekkora szerepe van és hogy bármennyire kemények ezek a férfiak, ők is csak haza akarnak jutni és élni tovább a békés, nyugodt életüket. De nem kell megijedni, nem lesz túl szentimentális ettől az Act of Valor. Egyensúlyban van a család, a küldetés fontossága és az ezeket összekötő eseményláncolat, ami egy "megtért" fanatikus terroristához kötődik, aki bármit megtesz célja elérése érdekében. Az hogy pontosan ezekből ténylegesen mennyi a valóban megtörtént nem tudom, valószínűleg hasonló már megesett korábban.

Visszatérve az akciókra, mivel itt mindenki ki volt képezve, nem kellett műanyag fegyverekkel rohangálva, vaktölténnyel és számítógépes effektusokkal bajlódni.  Minden igazi volt, igazi fegyverek, igazi töltények, igazi robbanások, igazi stratégia és bevetési menet. Nem volt olyan hogy hihetetlen dolgokat is megcsinálnak, nem volt feleslegesen eltúlzott harc. Pont annyira szakértői szemmel készítették el a mozit, mintha valóban meg is tennék azt ami be van mutatva. Nevezhetjük ezeket a jeleneteket akár harci szimulációnak is és pont ettől a film nézhetősége nem egy rétegközönségre korlátozódik, hiszen bárki élvezheti, legyen az hivatásos, vagy civil. Ehhez azért nagymértékben hozzájárult a stáb "filmes" része is.

Gondolok itt többek között az operatőrre, Shane Hurlbut-ra, aki szinte az összes létező kamerabeállítást kipróbálta, amit valaha alkalmaztak. Volt itt minden közelik, tájképek, profilképek, lassítás, rángatás és belső nézet. Ó igen, az FPS nézet nagyon népszerű dolog, sajnos mégsem használják túl gyakran a forgatásokon, pedig azért itt volt értelme és nagyon ütősen nézett ki. Nem mondom hogy odaképzeltem magam, ahogy belenézek a távcsőbe, mielőtt tüzelnék, de valahogy olyan érzést keltett mintha én is ott lennék. Nagyszerűen nézett ki. A már említett kamerarángatás elég elterjedt módszer manapság és sajnos az esetek többségében zavaróan hat. Hála az égnek, most pozitívan csalódtam e téren is. A vágóknak hála ráadásul, úgy vannak bemutatva a képek, hogy a különböző beállítások szépen vannak elrendezve, nincs összevisszaság.

E mellé jön akkor a hangulat fokozására komponált filmzene, amiért Nathan Furst-nek lehetünk hálásak. Minden egyes dallamjegy, minden ritmus, hang szinkronban van a cselekménnyel. Szinte él és lélegzik, ettől persze filmesebb jelleget ad a produkciónak, de az egyes jeleneteket hihetetlen mértékben képes megdobni, amitől az élvezhetőség csak még jobb lesz. Azért betétdalokban sincsen hiány, de ebben is egyediek tudtak maradni. Végre nem egy olyan válogatást készítettek, amit már vagy ezerszer halottunk a hasonszőrű alkotásoknál.

A rendes színészek közül akit érdemes megemlíteni, az Roselyn Sanchez, vele már sokszor találkozhatott a kedves néző, de talán ez az első szerepe, ami kissé komolyabb - A Csúcsformában 2 is inkább könnyedebb volt. Alex Veadov is számtalanszor játszott televízióban, vagy moziban, de amúgy igen csak felejthető volt eddig. Aki szerintem vitte a prímet, az Jason Cottle volt, akinek most volt az eddigi legjobb alakítása, a terrorista szerepében. De akárhogy is nézem az abszolút főszereplő, LT. Rorke volt - érdekes egyébként hogy az osztagban a nevek, megegyeznek a valósággal.

Mindent összegezve tehát, nincs egyetlen olyan dolog sem amivel ne lettem voltam megelégedve, igazi profi munka, nagy adag szakértelemmel, tudással és sok jó ötlettel. Toborzóvideónak sem lenne utolsó.

A rendezőpáros, Mike McCoy és Scott Waugh nem ül a babérjain, máris elkezdték a következő filmjüket, aminek a főszereplője nem más mint, Arnold Schwarzenegger lesz. Remélem a jövőben meg fog nőni a hasonló tervezetek száma és végre ismét fognak élvezhető "hadifilmeket" forgatni.  Fogalmam sincs nálunk mikor mutatják be, vagy be fogják-e egyáltalán. Világszerte hatalmas sikernek örvend kritikailag és nézőileg is, a bevételi listákat megdöntötte, ami nem rossz teljesítmény, 12 milliós gyártási költség mellett.

Ennyi.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mazur51.blog.hu/api/trackback/id/tr1616242544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Papa 2012.04.29. 12:59:00

Katonaként ez az első olyan film, amitől nem kaptam (vagy csak párszor) agyhúgykövet! Nagyon fasza lett a film, reálisnak tűnik majdnem minden. Talán csak a végén a gránátos dolog lett nagyon "amcsikatonásfilmes". De amúgy még-még több ilyen filmet!
süti beállítások módosítása