Minden ami film.

Aaand, Action!

Aaand, Action!

Trancsírák (Tucker & Dale vs. Evil)

2012. február 25. - mazur51

 

 

Hivatalos leírás: Tucker és Dale gyerekkoruk óta barátok. Éppen Dale frissen vásárolt hegyi nyaralójához tartanak, mikor összefutnak egy csapat nagyképű és sznob egyetemista fiatallal. A srácok véletlenül ugyanoda tartanak, ahová ők: a Dale viskójához közeli tó partján táboroznak. Első este az egyetemisták egyike veszélybe kerül, Tuckerék segítenek rajta. Az előítéletekkel teli csapat úgy gondolja, Tuckerék elrabolták a lányt, s ijedtükben meglepően szélsőséges és önpusztító módokon sietnek segítségére.

Megvalósítás: Sajnos nem tudtam megnézni a moziban, pedig nagyon érdekelt. Már az önmagában poén, hogy odamegy valaki a pénztárhoz és azt mondja, hogy a Trancsírákra kérek x darab jegyet. A magyar címet ezúttal nem a forgalmazó találta ki, hanem a nézőkre bízta a döntést, hogy a premierre találjanak ki egy ötletes, vagy ütős nevet és végül ez lett belőle. Szerintem jól eltalálták vele a film mondanivalóját és érződik belőle a paródia műfaj is. De még milyen paródia, nem csak önmagából csinál viccet, hanem a legnagyobb klasszikusokat figurázza ki. Olyanokat mint a Texasi láncfűrészes gyilkos, vagy a Péntek 13. Ráadásul nem is akárhogy, minden benne van amitől régen a horror filmek nyerők voltak. Véres múltidézés, színészek akik nem értenek a szinészethez, de üvölteni\sikítani\meghalni tökéletesek, főhősök akikből simán kinéznéd hogy mészárosok és az atmoszféra ami körül lengi mindezt. A forgatási helyszinen simán lehetne még sok trancsírmozit készíteni.

Ami már elsőre megfogott engem a történetben az két teljesen ártamatlan férfi, akik csak kikapcsolódnának és élveznék az újonnan vett nyaralót. Söröznének miközben a házat tennék rendbe, ami már önmagában is ijesztő helyszín, mivel egy korábbi sorozatgyilkosság fotóival van tele a fal és mindenféle félelmetes dolog van benn, amiről ha nem vélnénk azt hogy azok, akkor nem is izgatna minket. Szóval itt van ez két kedves emberke, épp horgásznak, amikor egy balesetet követően megmentenek egy lányt. Csupa jó szív és önzetlenség ez a részükről, sőt még enni is adnak neki. A lány barátai meg apró előitéletektől vezérelve azt hiszik, hogy ők ketten őrült tömegyilkos parasztok, akik vérre szomjaznak és olyan gonoszak hogy csak na. Holott mint az kiderül, az őrült nem ott van ahol keresnék és Dale meg Tucker csak próbálják felfogni hogy miről is van szó tulajdonképpen. Persze mindkét társaság erős tévedésben van, de pont ez adja meg az erősségét a cselekménynek, mert így van értelem a darabolások\mészárlások között. Tudjuk mi miért történik és bár szegény diákok saját téveszméik áldozatai, mégsem sajnáljuk őket, mert jót nevetünk rajtuk - az emberi természet mi...

Azt viszont el kell ismerni, hogy a halálozás változatos és mulattató módon van bemutatva. Amikor már azt hinnénk, ennél nem lehet meglepőbb valaki halála, akkor az arcunkba csapják a szegélyvágót. Persze aki ódzkodik a belső részek külvilágra való kerülésétől az meg se nézze, mert bizony itt van minden. De ha ezen túlteszi magát az ember, akkor egy sirva röhögős horror vígjátékot kap, amit egykönnyen nem felejt el.

És ez nemutolsó sorban a színészeknek is köszönhető. Na nem az idióta fiataloknak akik bedaráltatják magukat, hanem azoknak akik hozzá is tesznek az eseményekhez. Értelemszerűen ide sorolandó a két aranyos fickó, akiket Tyler Labine és Alan Tudyk keltettek életre. Mindketten inkább mellékszerepekben szoktak feltűnni, de míg Labine inkább sorozatokban játszik, addig  Tudyk-nak több mozis szerep is jutott. A köztük lévő kémia kiválóan működött az egész film alatt. A gazdag elmebeteg srácot alakító Jesse Moss, kiválóan hozta a kissé problémás szülőkkel megáldott fiatalembert. A kötelező női szerep ezúttal Katrina Bowden-é volt, aki eddig főleg idióta "szexvígjátékokban" játszott, de semmi gond mert bár az Amerikai Pite 4-ben benne lesz, majd a Piranha 3DD-ben megmutathatja hogy őt is érdemes felzabálni. Sajnos úgy néz ki hogy ő megrekedt ebben a két műfajban. De azért remélem, hogy ha lesz folytatás, akkor elvállalja.

A rendező, Eli Craig azt mondta, hogy már vannak ötletei egy esetleges második felvonáshoz és vele együtt a stábból mindenki örülne egy második résznek. Egy interjúban így nyilatkozott :

 “We have a treatment for Tucker & Dale Go to Yale,” he said. “For us, it’s like a Dusk Till Dawn-type thing, where there’s all these sort of demented people in college that Tucker and Dale have to figure out how to survive.” 

Nem bántam meg hogy megnéztem a Trancsírákat, ezzel egy maximálisan szórakoztató produkciót vehettem a kedvenceim közé. Remek szereposztás, jó sztori, az operatőrnek és a direktornak hála parás légkör és poénos párbeszédek, ugyan a végére visszább vesz egy hangyányit a tempóból, de így is melegen ajánlott a megnézése, aki esetleg az előzetes miatt kihagyná, az rosszul dönt. Arra azért kiváncsi leszek, milyen szinkront kap majd.

Ennyi.

A bejegyzés trackback címe:

https://mazur51.blog.hu/api/trackback/id/tr9416242536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása