Minden ami film.

Aaand, Action!

Aaand, Action!

Confucius

2011. december 27. - mazur51

 

 

Konfuciusz nagy tanító és bölcs volt, aki szerint az erkölcsösség a legfontosabb mindenkor. Tanításainak hála békét tudott teremteni ott ahol más nem. Azonban ő is a politikai intrikák csapdájába esett és ezért kénytelen volt elhagyni otthonát, családáját és országát. Megkezdte a vándorlását, melyen tanítványai követték őt, bármilyen nehéz legyen is az út amit választottak, bíztak a mesterükben és nem hagyták cserben.

Általában véve egy életrajzi filmet nagy körültekintéssel kell megvalósítani, a lehető leghűebben visszaadni azt, hogy a személy akit bemutatnak milyen is volt valójában. Ebben az esetben talán még jobban kellett figyelni a részletekre, hiszen a filozófus Kína egyik meghatározó alakjává vált az idők során. Már a maga korában is sokan értékelték a tudását, de számtalan könyvét csak később ismerte meg a nagyvilág. Éppen ezért egy olyan színészt akartak választani aki hiteles lehet a szerepben. A választás Chow Yun-Fat-re esett, aki inkább az akció és harcművész filmek körében mozgott ezidáig, így sokan kétkedtek benne. Arról nem is beszélve hogy a forgatás mandarin nyelven zajlott és ő a kantoni nyelvjárást használta eddig. Szerencsére mindenben megfelelt olyannyira, hogy a kritikusok is le voltak nyűgözve az alakításától.

Persze voltak negatív kritikák, volt aki a forgatókönyvet bírálta, hogy Konfuciusz-ra érzelmileg hatással volt Wei uralkodójának felesége. Ezt egyébként Konfuciusz egyik leszármazottja mondta. Sokakanak az nem tetszett hogy a film második fele unalmas-nak hat, de a legtöbben azért panaszkodtak, hogy a lényeget vagyis a munkásságát nem mutatták be, csak az életére koncentráltak és azt hogy milyen könyveket írt, arra nem.  A forgatókönyvíró Chen Han szerint mindez így volt jó, így történt minden a valóságban és ennél több nem is fért volna bele a filmbe, legalábbis nem abba amit ő ír.

Minden negatív propaganda és kritika ellenére a mozifilm hatalmas bevételt tudhat magáénak, összesen 76 millió dollárt szedett össze Kínában, ami egy igen szép teljesítmény. ez köszönhető a remek színészi munkának. Az olyan színészeknek mint Xun ZhouYi LuJianbin ChenLu YaoQuan RenBan Wang, de a legnagyobb érdem mégis a főszereplőé, akinek szerintem ez a legjobb alakítása. De dícséret illeti a diszlettervezőt és a jelmeztervezőt is, kitűnő munkát végeztek, akár csak az operatőr, Peter Pau. Ha mindehhez hozá vesszük a minden tekintetben hatásos filmzenét, amit Jiping Zhao szerzett, akkor már nem csalódtam semmit.

Igen ez egy történelmi film, az első felében sok történés van és a második rész vontatottabb kevesebb mondanivalóval, de nem is egy háborús mozira számítottam, vagy egy wuxia-ra. Egy érdekes életrajzi drámát vártam és azt is kaptam.

Ennyi. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mazur51.blog.hu/api/trackback/id/tr4016242514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása