Minden ami film.

Aaand, Action!

Aaand, Action!

Álomháború (Sucker Punch)

2011. július 31. - mazur51

 

 

Történet : Babydoll élete egyik pillanatról a másikra megváltozik. Miután anyja meghal, ő és a húga magukra maradnak a kegyetlen nevelőapjukkal, aki miután megtudja hogy a végrendelet kedvezményezettje a két lány, leissza magát és tombolásba kezd, aminek az lesz a vége hogy Babydollt elmegyógyintézetbe, húgát pedig koporsóba zárják. De itt még nincs vége, hogy ne derülhessen ki mi történt, az apa lefizeti az egyik gondozót, hogy intézzen egy lobotómiát a lánynak, aki egy kitalált világba menekül. Ez a világ egy bordélyház, ahol szövetkezik négy másik lánnyal, hogy megszökhessen. Összesen öt dolgot kell összegyűjteniük, egy térképet, tűzet, egy kést, a kulcsot és még valami fontosat. Ezeket azonban nem itt szerzik be, hanem egy általuk megalkotott fantázia világban harcolnak gonosz katonákkal, élőholtakkal, szörnyekkel, robotokkal és sárkányokkal.

Megvalósítás: Zack Snyder egy igen keményen megosztó filmet készített ezúttal Mivel nem csak rendezte hanem írta is, egyesek szerint túl nagy szabadságot kapott és ez megártott a mozinak. Mindig azt mondom, hogy ízlések és pofonok. A legtöbb ismerősöm próbált lebeszélni a megnézéséről, ennek ellenére engem érdekelt. Még akkor is amikor a megjelenést követően záporoztak a negatív kritikák a világ minden tájáról. Pozitív véleményt nem nagyon olvastam, vagy hallottam. De ha olyan rossz, akkor a DVD eladások miért olyan magasak, kérdem én. Jelen állapotában a Sucker Punch mindaz, amire számítottam az előzetesek és képek alapján. Egy jól összerakott akció-fantasy kemény csajokkal, sok harccal és áll-leejtős vizuális megjelenítéssel. Hogy ki mit várt volna azt nem tudom, a saját elvárásaimnak megfelelt, bízom benne hogy ebből nem az jön le, hogy oda vagyok a rossz filmekért, mert ez nem így van. Eleve a látványvilág adott volt egy olyan rendező kezében, mint Snyder. A Holtak hajnala, a 300, a Watchmen és Az örzők legendája után, megint nem csalódtam és a várakozásom a Man of Steel felé továbbra is reményteli. Tőle talán végre láthatunk egy igazi Superman-t, ami visszatér a Christopher Reeve féle változathoz, ugyanakkor modern is marad egyszerre.

Az első perctől kezdve elkapott a hangulat, a képek amiket láttam már az elején meggyőztek, hogy nem követtem el hibát. Az igazi életben, a bordélyházban és a fantasy világban is volt valami, ami megkülönböztette a három "valóságot". Larry Fong a 300 óta fényképez a direktornak, egyébként ugyancsak ő volt a Super 8 vezető operatőrje is, ami sok dolgot megmagyaráz. A belassult jelenetek a mögötte hallható zenével, mindegy hol játszódnak, mert fantasztikusan néznek ki.

E mellé társult a pörgős és belevaló zenekínálat is, amit kellemesen kiegészített Tyler Bates és Marius De Vries zenéje. De ezek egyébként eltörpülnek a soundtrack mellett. Egyébként a teljes tracklista a következő:

1. Sweet Dreams (Are Made Of This) (Emily Browning)
2. Army Of Me (Sucker Punch Remix) (Bjork featuring Skunk Anansie)
3. White Rabbit (Emiliana Torrini)
4. I Want It All/We Will Rock You (Mash up) (Queen with Armageddon)
5. Search And Destroy (Skunk Anansie)
6. Tomorrow Never Knows (Alison Mosshart and Carla Azar)
7. Where Is My Mind? (Yoav featuring Emily Browning)
8. Asleep (Emily Browning)
9. Love Is The Drug (Carla Gugino and Oscar Isaac)

Ha valamihez maximálisan passzol ez a fajta könnyűzene, akkor az ez a film. Legyen szó drámázásról vagy akcióról, mindenhol megállta a helyét.

A megjelenés és aláfestés mellett a színészek sem utolsók. Az összes szereplő közül nekem a leggyengébb talán Emily Browning volt Babydoll-ként. Aranyos meg cuki is, de a harcban túl ártatlan arckifejezést vágott, ami vagy azt jelenti hogy ez a műfaj nem az ő terepe, vagy hogy teljesen hidegen hagyja, miközben valakit éppen kettévág, vagy agyonlő, ez esetben Baby karaktere hidegvérű gyilkos lenne és nem ártatlan lányka, aki mindenkijét elvesztette. A hölgy a Lemoney Snicket : A balszerencs áradásában szimpatikusabb volt. Szöges ellentéte  Abbie Cornish, vagyis Sweet Pea, aki megfontolt, bátor, erős és hitelesen mutatja a kétségbe esés jeleit. Máris érdeklődni kezdtem a Sereg nem enged, a Fényes csillag, az Elizabeth : Az aranykor iránt. De nem rég látható volt a Csúcshatásban is, ami nemrég hagyta el a mozikat. Jena Malone játszotta a húgát, Rocket-et, aki a nevéhez hasonlóan forróvérű és meggondolatlan. Őt először a Kapcsolatban láttam, aztán jött az Édesek és mostohák, a Pálya csúcsán, a Donnie Darko, a Hideghegy és a Romok horror is, sok mással együtt. Vanessa Hudgens, azaz Blondie a High School Musical sztárja, de több Disney alkotásban is feltűnt. Ő és az Ambert alakító Jamie Chung teljesen egy szinten volt, habár utóbbi több  gyakorlattal rendelkezik. Legutóbb a Másnaposok 2-ben volt látható. Carla Gugino-t jó látni akárkit is játszik. Itt sem vallott szégyent, habár ezt az arcát már tucatszor láttam. Oscar Isaac eddig nem nagyon tűnt fel nekem, pedig szerepelt a Hazugságok hálójában és a Robin Hood-ban egyaránt, talán a Bourne Legacy-ban is ilyen jó lesz. Mert hogy itt sikerült neki, teljesen hiteles volt a negatív főszereplő bőrében. Jon Hamm feltörekvőben van, a Town és az Amikor megállt a Föld után, ismét szimpatikus volt. Scott Glenn élő legenda, aki szívesen játszik fiatalos alkotásokban is. Ron Selmour minden ízében ellenszenves volt, szóval azt a hatást elérte, amit akart.

A magyar szinkronhangok: Csifó Dorina, Győrfi Anna, Csuha Bori, Bogdányi Titanilla, Tamási Nikolett, Bertalan Ági, Fenyő Iván, Rajkai Zoltán, Rosta Sándor, Forgács Gábor, Géczi Zoltán, Bozai József.

Azt hiszem a jövőben még sokan fognak vitatkozni erről a filmről, de azt viszont tudom hogy én még meg fogom nézni, lehet nem is egyszer.

Ennyi.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mazur51.blog.hu/api/trackback/id/tr116242472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása