Minden ami film.

Aaand, Action!

Aaand, Action!

Fullmetal Alchemist - Brotherhood

2011. április 11. - mazur51

 

 

Ugyan a már korábban bemutatott Fullmetal Alchemist sorozat is a manga alapján készült, egy lényeges eltérés mégis van a két produkció között. Ez pedig az, hogy ahol beérték az eredeti sztorit, ott egy alternatív történetszálat találtak ki, ami egy teljesen más forgatókönyvhöz vezetett. És pontosan ez volt az oka annak is, hogy az első, azaz 2003-ban leforgatott Hagane no Renkinjutsushi nem azt a befejezést kapta mint a 2009-es változat.

De ne szaladjunk ennyire előre, a mangaka (Hiromu Arakawa) 2001-ben kezdte el Ed-ék kalandjait, ami hamar nagy rajongótábort szedett össze magának és idővel nem volt kétséges az sem, hogy anime készülhet majd belőle. Az első változatot nem kis nevek csinálták. A rendező a már akkor is profi Seiji Mizushima (Vandread, Gundam 00, Shaman King, Slayers Next) volt és a BONES stúdió animálta. A seiyuuk többek között Rie Kugimiya, Romi Park, Hidekatsu Shibata, Megumi Toyoguchi, Ryotaro Okiayu voltak. A nyító és záródalokat is az akkori legismertebb együttesek hozták össze, olyanok mint a L'Arc-en-Ciel, ASIAN KUNG-FU GENERATION, Porno Grafiti és Nana Kitade. Hiába volt más a történet idővel, a rajongók megmaradtak és a siker is csak nagyobb lett, a DVD eladások most is a plafont verik. Egyike lett azon animeknek amik külföldön sokkal nagyobb visszhangot és elismerést kaptak. 2006-ban került a mozikba a Shambala Hódítója, ami végül is lezárja az egész FMA-t, habár a végeredmény már vitatható lett, a stáb megtartása mindenképpen jó ötlet volt és oltotta a rajongók szomját is, igaz csak kis ideig.

De szerencsére felröppentek a hírek, hogy ha az alkotó befejezi a manga-t akkor újrakezdik és teljesen azt követve mutatják be, hogy mi lett az Acél alkimista és öccse sorsa. Ezt hamarosan megerősítették és ismét a BONES berkein belül megkezdődött az immár, Fullmetal Alchmist : Brotherhood munkacímre keresztelt sorozat készítése. Ez alkalommal a gyeplőt Yasuhiro Irie vehette magához és a vitathatatlanul csavarosabb sztorinak hála, most minden alkimista drukker megkaphatta amire vágyott.

A műfaji sajátságokat megtartották és továbbra is rengeteg meglepetéssel szolgáltak. A legváratlanabb pillanatban tudott átváltani a humorról egy élet-halál helyzetbe, vagy épp borzalmas látványba. Hiába gyerekek a főszereplők, ez továbbra sem gyerekműsor, igen sok erőszakos jelenet van benne, ami meglehetősen naturális, ugyanakkor a be-nem mutatásuk csökkentette volna a hatást, amit így sikeresen kiváltott. Ha a szülő odaengedi kisgyermekét és csak később veszi észre, hogy valójában mit néz, akkor magára vessen, egyébként is a gyereknek este aludni kell - na jó, ha alkímiát tanul akkor fenn maradhat. A néha sokkoló jelenetek egy célt szolgálnak, hitelesen bemutatni az emberi viselkedést, ami egyszer jó egyszer meg rossz. Sok harc van benne, még több tudományos szöveg, de a lényegét akkor is a szereplők közti kapcsolat bemutatása adja, az hogy hűen láttassák a nézővel az igazságot, vagyis hogy nem vagyunk se angyalok se ördögök, mindenki más és éppen ezért máshogy is viszonyulunk egy egy történéshez, személyhez, gondolathoz és így tovább. Vallás, hit, tudomány, fegyverkezés, háborús uszítás, erőszak, gyilkosság, megbocsátás és hit egy jobb jövőben, vagy épp annak megváltoztatása. Ez mind helyet kapott a 64 rész alatt és ha komolyan vesszük akkor érteni lehet a  mondanivalóját.

A karakterek sokszínűsége mindkét oldalon csillagos ötös. Nincs egyértelműen gonosz vagy jó szereplő. Mindenkiben megtalálható a kettősség, aminek hatására később úgy dönthetnek, hogy az ellenség sorait erősítik. A hét fő bűn homonculusként való szerepeltetése jól eltalált húzás, hiába voltak a negatív oldalon, így is sok kedvencem akadt köztük. A hadsereg emberei is elég vegyes képet mutatnak, akár csak az alkimisták, vagy a civilek. Elég nehéz lenne kitalálni, hogy kik voltak a kedvenceim, de azért néhányat felsorolok : A teljes Mustang csapat, Harag, Irigy, Kevély, Ed, Al, Winry, Hohenheim, Kimblee, Scar, az Armstrong tesók, Ling és még sokan.

Elég nehéz lett volna eladni ugyanazt a történetet, ha a hangok érdemtelek lettek volna, de nagy szerencsénkre a szinkronstáb megmaradt, így már mindenki tudta hogy melyik hang kihez illik és bár több nyelvre is lefordították már, mégis japánul az igazi. Akkor következzenek a színészek : Rie Kugimiya (Alfonz), Romi Park (Edward), Unshou Ishizuka (Hohenheim), Megumi Takamoto (Winry), Iemasa Kayumi (Apa), Shinichiro Miki (Roy Mustang), Biichi Satou (Breda), Fumiko Orikasa (Hawkeye), Hidekatsu Shibata (Bradley), Hiroyuki Yoshino (Kimblee), Katsunosuke Hori (Fu), Keiji Fujiwara (Hughes), Kenji Utsumi (Alex Armstrong), Kenta Miyake (Scar), Kikuko Inoue (Buja), Mamoru Miyano (Ling Yao), Minami Takayama (Irigy), Nana Mizuki (Lan Fan), Rokuro Naya (Grumman), Shoko Tsuda (Izumi), Tetsu Shiratori (Falánk), Yuji Ueda (Havoc), Yuko Sanpei (Kevély), Tetsuya Kakihara (Fury), Kaori Nazuka (Maria Ross), Ryûzaburô Ôtomo ( Buccaneer), Kenji Hamada (Falman és Kaszaboló Berry), Yuuichi Nakamura (Kapzsi), Yoko Soumi (Olivier Mira Armstrong).

A remek seiyuuk mellett már nem is kellene jobb, de akik még sem bírják azoknak elkészítették a magyar szinkront is. Itt olyan nevek vannak mint Szabó Máté, Baráth István, Hujber Ferenc, Varga Rókus, Oberfrank Pál, Bogdányi Titanilla, Oláh Orsolya, Joó Gábor, Makay Andrea, Győrfi Anna, Nyírő Eszter, Várnagy Kati, Faragó András és még sokan mások. Az első változatnak sem volt rossz a magyar hangja, de ezt most nagyon eltalálták és most jobb volt a beleélés is.

A zenét Akira Senju szerezte, aki végig szimfonikus elemekkel és hangszereléssel dolgozott, ami a téma komolyságát nézve nagyon is jó ötletnek bizonyult. A Komoly részekhez is éppúgy megvannak a remek dallamok, mint a könnyedebb, lazábbakhoz.

A 64 részhez összesen három soundtrack albulm készült, plusz ezek mellé az Ending és Openinglemezek, amikben ezúttal is parádés előadók zenélnek. Olyanok mint Yui, a Chemistry, a Scandal, vagy a SID például.

A grafika illik egy viszonylag új animehez. A képek hol letisztultan egyszerűek, hol pedig rendkívül részletesek. Ez főként a karakterábrázolásra igaz és ezen belül az arckifejezésekre. De emellett sokszor lehet megcsodálni az igazán szép megjelenítést. A harcoknál igen dinamikus a látvány, a mozdulatok vagy állóképeknél szintén, ugyanakkor egy fokkal még jobb is mint a 2003-as verziónál. A CGI jól beépül, nem zavaró, sőt még inkább kellemes is. - talán Irigy átváltozásánál volt csak néha fura.

Nem egy  könnyű darab, ha nem figyelsz elvesztheted a fonalat, de mindenképpen érdemes végignézni. Idén még érkezni fog egy mozifilm hozzá, aminek a címe: Fullmetal Alchemist: Milos no Sei-Naru Hoshi lesz. Hogy pontosan miről is fog szólni azt nem tudom, annyit tudok csak, hogy a rendező Kazuya Murata lesz és a forgatókönyvért Yuichi Shinbo felel majd. Ja és ezt is a BONES készíti. Remélem folytatás lesz, mert érdekel mi történt a sorozat után, kinek milyen lett az élete, de az előzetes alapján még a sorozat vége előtt játszódhat. Jó lenne ha tévednék.

Összesítve: Kötelező darab. MAL 10 pont.

Ennyi. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mazur51.blog.hu/api/trackback/id/tr4716242438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása