Minden ami film.

Aaand, Action!

Aaand, Action!

The Boondock Saints (Testvérbosszú)

2011. március 16. - mazur51

 

 

[soundcloud url="http://api.soundcloud.com/tracks/12053507"]

"Vagyunk pásztorok pásztora Az Úristen ostora Minden hatalmunk Tőle ered Üzenetét most sietve elhoztuk Neked Gonosz vért árasztani jöttünk Hogy tiszta lelkekkel egyesüljünk Az Atyának, a Fiúnak, és a Szent Lélek nevében."

 

Hivatalos leírás: Conner és Murphy MacManus ikertestvérek, akik egy adag bátorságért nem mennek a szomszédba. Egy nap összetűzésbe keverednek a fél Bostont rettegésben tartó orosz maffiával és ennek eredményeként két gengszter holtan marad a helyszínen. A rendőrség annak láttán, hogy a fiúk elvetemült bűnözőket tettek el az útból, szemet huny az eset fölött. Hamarosan újabb közveszélyes alvilági alakok holttestére bukkannak, s felmerül a gyanú: az ikrek folytatják igazságosztó akciójukat az eddig érinthetetlennek hitt fő maffiózók ellen.

Megvalósítás: Troy Duffy nem csak rendezte de írta is a filmet. Az ötlet, hogy két fiatalember egyszer csak megelégeli a sok bűnt és erőszakkal akarnak véget vetni neki, nem új keletű. Ennek ellenére mégis sikerült eredetiséggel felruháznia az alkotást. Az akció mellett rengeteg olyan elem szerepel amin a néző elgondolkozhat. Olyan kérdéseket tesznek fel, melyek a mai társadalmat is érintik, hiába  a néhol lassabb történetvezetés, végig fenntartja a figyelmet és mindennek meg is van az értelme. Itt nem olyan igazságosztókat látunk, akik folyton morcosak, vagy nincs életkedv az arcukon. A srácok jó emberek, akik kiélvezik a mindennapok adta örömöket és hálásak azért amijük van és képesek a legdrámaibbnak tűnő pillanatban is pozitívan hozzáállni a dolgokhoz. Nem szociopaták, nem agyament gyilkológépek, csak egy testvérpár - ami idővel kiegészül - akik a róluk elterjedt pletykákkal ellentétben leginkább szerencsések, mint profik az új szakmájukban.

A remekül megírt karaktereknek hála az élvezhetőség is nagyot ugrott a jó irányba. Ugyan a film már több mint tíz éves, mégis az üzenete, a mondanivalója még most is aktuális. A legjobb az benne, hogy mi döntjük el, mennyire szimpatizálunk velük és az emberek reakciói is mások, amit a végén be is mutatnak. Amikor anno először láttam, elsőre megfogott a remekül megírt párbeszéd, a szereplők és a háttér ami mindent körbevett.

A sok pozitívum mellett az sem volt hátrány, hogy Duffy első produkciójában egy olyan operatőrt szerződtetett le, aki már többször is bizonyított. Ő volt Adam Kane, aki sajnos manapság inkább a televízióba kényszerült. Képei hűen tükrözték azt a Bostont, ahol a bűn mindennapos, az erőszak, a drog és a félelem pedig a napok részévé vált. A drámai jeleneteknél éppúgy megállta a  helyét, mint az akcióknál.

A zene válogatás csillagos ötös, remekül összeszedett soundtrack jellemzi, ahol minden szám ott és akkor szólal meg amikor kell. Itt nem csak jelen van a zene, de meg is van a szerepe. Emellett Jeff Danna és Mychael Danna is kiválóan hozta az ír hangulatot.

Akkor jöjjenek a színészek. A főszereplő páros-t  Norman Reedus és Sean Patrick Flanery keltette életre és maximálisan meg vagyok elégedve velük, mást már el sem tudnék képzelni helyettük. Willem Dafoe zseniális a meleg ügynök szerepében, benne sosem tudtam csalódni, fantasztikus színész. David Della Rocco játssza David Della Rocco-t, aki a Bostoni olasz maffia egyik összekötője és a  fiúk legjobb barátja és később a társuk is. Billy Connolly jeges tekintete elfeledteti a nézővel a tényt, hogy ő valójában egy idős ember, nagyszerűen hozza a kegyetlen gyilkost, aki mint kiderül mégis szimpatikus karakter. David Ferry, Brian Mahoney és Bob Marley, a három nyomozó. Név szerint Dolly, Duffy és Greenly, akik üde színfoltjai voltak mindkettő résznek. Gerard Parkes az öreg kocsmáros szerepében igazán kedvelhető volt. A gonosz maffiavezért Carlo Rota személyesítette meg és a jobb kezét a híres pornósztár, Ron Jeremy. A többi színész is nagyon jó volt és külön öröm, hogy bármennyire idióta volt a legtöbb karakter, nem voltak hiteltelenek, mint kegyetlen bűnöző, rendőr, vagy áldozat. Habár az orosz maffiafőnök elég érdekesen nézett ki.

A film moziba kerülése előtt Duffy jelezte, hogy személyes tapasztalatait is belefűzte. Sajnos a nagyvásznon elég visszafogottan szerepelt, nem is mutatták be sok helyen és a kritikusok sem magasztalták. Ez mind hozzájárulhatott volna a nagy bukáshoz, azonban a videó és dvd eladásokból több összeg folyt be, mint gondolták és mégis nyereséges lett, ez köszönhető volt annak is, hogy sikerült kult státuszt kivívnia magának.

Érdekesség, hogy kezdetben olyan nevek voltak szóba hozva, mint Stephen Dorff, Mark Wahlberg, Billy Connolly, Brendan Fraser, Nicky Katt, Ewan McGregor. Ők mind a testvérpár-t személyesíthették volna meg, de volt aki nem vállalta, nem felelt meg, vagy csak átment egy másik forgatásra - Mark Wahlberg (Boogie Nights). A meleg FBI ügynök-öt Kenneth Branagh, Patrick Swayze és Sylvester Stallone is megformálhatta volna, de amikor előfázisban volt a projekt a Miramax váratlanul kiszállt, anyagi ügyek miatt. Egyébként 2003-ban ki lett adva egy dokumentumfilm, melyet Duffy készített. A címe Overnight volt és a mű keletkezéséről szólt. A folytatás mellett megjelent egy képregény is és szeretnének egy harmadik részt is, aminek a munkacíme jelenleg Boondock Saints III: Saints Preserve Us lenne, de addig más produkciókat akar ledirigálni a rendező.

A szinkront a Masterfilm készítette a Mirax megbízásából és olyan nevek működtek közre mint : Viczián Ottó, Stohl András, Sörös Sándor, Haás Vander Péter, Gruber Hugó, Csuja Imre, Wohlmuth István, Galbenisz Tomasz, Gesztesi Károly, Versényi László, Orosz Anna, Dévai Balázs, Szerémi Zoltán, Melis Gábor, Dobránszky Zoltán, Csuha Lajos, Breyer Zoltán, Lázár Sándor.

Aki látta annak nem mondtam újat vele, de aki még nem annak érdemes belevágnia. A régi idők hangulatát hozza, amikor a történet legalább annyira fontos volt, mint a látvány.

„Végig fognak hallgatni! Mi nem a szegénység ellen harcolunk, vagy az éhség ellen. Nem a fáradtság és a betegség ellen. Hanem a megalkuvás ellen. A gonoszság ellen harcolunk tiszta erőnkből! Minden lélegzetünkkel az ellen harcolunk. Minden nap a vérüket fogjuk ontani, amíg vér nem hullik az égből! Ne ölj, ne paráználkodj, ne lopj! Ezeket az alapelveket minden ember és bármely vallás tisztelheti. Ezek nem csak szerény javaslatok, ezek a viselkedés alapjai. És aki megszegi az a legdrágább árat fogja fizetni! Különféle fajtái vannak a rossznak. Mi nem kérünk Tőletek lehetetlent. Csak ne legyetek nagyon gonoszok, megátalkodottak. Ez a mi világunk. Mert ha vétkeztek, egy nap magatok mögé néztek és megláttok minket. És azon a napon learatunk benneteket. És ahhoz az Istenhez fogunk küldeni akiben hisztek."

Ennyi. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mazur51.blog.hu/api/trackback/id/tr4916242428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása