Minden ami film.

Aaand, Action!

Aaand, Action!

Ragadozók (Predators)

2010. október 02. - mazur51

 

 

Az AVPR filmek óta sokan kételkedtek abban, hogy egy jó Predator film születhet még, de szerencsére nem volt igazuk. A rendező jelen esetben hazánk fia volt, Antal Nimród, aki nagy Ragadozó rajongó és azt ígérte nem fogunk csalódni és a hangulat olyan lesz mint az első  résznél.Robert Rodriguez munkáit meg már eddig is jól ismertük, kettejük ötletbörzéjéből egy olyan történet született, ami ha nem is éri el az első epizód színvonalát, a másodiknál jobb és az AVPR- eknél pedig mérföldekkel előrébb van. A szkriptet összesen négyen dobták össze, ebből Jim Thomas és John Thomas a karakteret, Alex Litvak és Michael Finch a cselekményt írta le.

Lényeges különbség a Schwarzenegger változattól, a karakterkínálat. Míg abban egy igazán kemény és tökös harci gépezetként nem lehetett eldönteni, hogy ki hal meg és ki éli túl - na jó arra sztem senki sem gondolt, hogy Dutch meghalhat - , itt már a kinézet alapján eldönthető az halálozási arány és ez nem igazán okos lépés a készítők részéről. Ennek ellenére értek meglepetések és mindent vitt a vadászat egy idegen bolygón légkör.

A színészek kiválasztása vegyes hatásokat keltett bennem. Adrien Brody mint főszereplő, először nem tartottam jó választásnak, de minden kétségem elszállt, igazi badass csávó volt, aki "kigyúrta magát" erre a szerepre. Szűkszavú, lényegre törő és profi ez a három jellemzője volt Royce-nak. Alice Braga volt a női főhős, aki mint a többiek a legfelső szinten űzte a mesterségét, nem kellett pátyolgatni és eszesebb volt mint látszott elsőre és tőle megkaptuk a párhuzamot a 1987-es eredetivel is. Az ő személye még tartogathat meglepetéseket, ha esetleg benne lenne a következő filmben, vagy előzményben akár. Topher Grace kedves és kisfiús mosolya az egész filmen át gyanúval töltött el, elvégre mi a francért vadásznának pont egy orvosra, amikor kizárólag szakembereket raboltak el. Igen bejövős volt az alakítása nekem. Walton Goggins a pszichopata halálraítélt szerepében hiteles volt, látszott rajta hogy nem százas. Az egyik klasszikus jelenet neki köszönhető. Oleg Taktarov ismét mindent beleadott és neki ez a műfaj nagyon bejön, sosem csalódom benne és nála volt a "Nagypapa" is. Mahershalalhashbaz Ali esetében pozitív csalódás ért, Danny Trejo meg meghal, megint századszorra vagy nem számolom már, nem ért meglepetésként és szerintem senkit sem. Laurence Fishburne leszerződtetése egy mellékszerepre, aki már évek óta ott él a bolygón és próbál túlélni érdekes és jó döntés volt. Louis Ozawa Changchien a Jakuza vezér, higgadt és megfontolt emberként hamar szimpatikus lett és hála neki egy igazán jó párbajt is láthattam.

A fényképezés jó volt, nem volt annyira baljós érzetet keltő, mint Donald McAlpine munkája, de remekül elkapta a fontos momentumokat, a végén amikor a széltől dőlőgél a fű a harc előtt és közben például, azok nagyon eltalált pillanatok voltak. Pados Gyula már többször dolgozott Nimróddal és Hollywoodban is egyre több felkérést kap. És nem kevés dicséret illeti azokat, akik a Ragadozók kinézetén dolgoztak és más rémségeken. A megszokott egyféle megjelenés helyett, mind a három vadász különbözött. Ez a változatosság csak még inkább tetszetősebbre emelte a filmet. (Habár az AVPR 2 szörnyű volt, a Predalien iszonyat jól mutatott.).

A filmzene nem bújt meg önmagában, hanem szerves része volt a produkciónak és akár csak 1987-es , ez is hangulatfokozó hatással bírt. És ha már az eredetiről beszélek, akkor fontos kiemelnem, hogy Alan Silvestri zenei aláfestését nem dobták ki, hanem a fő "tartópilléreket" meghagyva kibővítették és John Debney muzsikája így nem tűnt másmilyennek, egy az egyben hozta azt a hangzást, amit elvártunk.

 

A szinkronszínészeket is jól összeválogatták. A főbb szinkronhangok : Viczián Ottó, Pálfi Kata, Hevér Gábor, Zöld Csaba, Takátsy Péter, Gáti Oszkár, Varga Tamás, Crespo Rodrigo és Galambos Péter.

Rodrigez már javában dolgozik a Predators folytatásának a vázán, sok-sok ötlete van, amit a Fox stúdió kért tőle. Azt is elmondta, hogy  ez a rész szándékosan volt kissé visszafogott. Ennek az a célja volt, hogy felmérjék mekkora az igény a további filmekre. Pont ezért nem tartalmazott olyan  sok új és egyedi  ötletet, de mivel már a világ meg van alapozva, sokkal nagyobb szabású lehet a következő és sokkal több véres, pokoli jelenet lehet majd benne. Azt még nem tudni, hogy Nimród rendezi majd a "második" részt. Én vevő vagyok a későbbiekben is, mert ezt is simán megkajáltam és ízlett.

Ennyi.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mazur51.blog.hu/api/trackback/id/tr9516242324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása