Minden ami film.

Aaand, Action!

Aaand, Action!

Gonosz halott 2 - Halott vagy hajnalra

2010. augusztus 25. - mazur51

 

 

Sam Raimi a félelemkeltés egyik nagymestere volt, a Pókember után kissé megijedtem, de a Drag Me to Hell-el jóvátette szerencsére. A szóban forgó mozifilmje 1987-es alkotás, az Erdő szelleme folytatása, amit hat évvel azelőtt forgatott. Mára megkopott az Evil Dead trilógia, de annak idején - főleg az első kettő rész - volt benne spiritusz és rengeteg ötletet adott a későbbi horrorfilmkészítőknek. Példának okáért, a gonosz kéz önálló életre kel is innen származik, legalábbis nem emlékszem régebbi filmnél hasonlóra. (Egyébként ezt felhasználták a Kéz őrület című filmben). A sok-sok ijesztő jelenet, ma már banálisnak, sőt röhejesnek tűnhet, de régen azért sokan paráztak rajta. Mostanában már inkább csak akkor nézik meg az emberek, ha nosztalgiázni és nevetni akarnak.

A színészek eltörpülnek a főhős karaktere mellett. Ash az első részben is keménykedett, de itt már nagyon ütős. A láncfűrészkar és lefűrészelt puska, örökre a film szimbóluma marad. Bruce Campbell aki mostanra a "ZS" kategóriás horror filmek ikonjává vált, hozza a kötelezőt. Nem csak kemény, de az esze is a helyén van. Sarah Berry inkább csak sikongatott és eltekintve az utolsó jelenetéről, olyan sokat nem is adott a filmhez. Ted Raimi, már-már olyan szövetségben van Campell-el, mint az Adam Sandler-Rob Schneider páros elválaszthatatlan kettőse. Ted - Sam Raimi öccse amúgy - itt is feltűnik és mint oly sokszor, itt is el van maszkírozva. Most a halála utáni Henrietta nagyit játszotta igen mulattatóan.

A többiekről nem érdemes szót ejteni, mert vagy elég hamar eltávoznak, vagy csak szimplán érdektelen a jelenlétük, hiszen mindenki tudja, hogy nem élik túl.

Peter Deming operatőr fényképezésével, amúgy semmi bajunk sem lehet, mert még ma is megállja a helyét, az effektek már kevésbé sajnos, de ezt teszi az idő. A zenéért felelős Joseph LoDuca főleg szimfonikus hangzást használ, ami jól hangzik. A zongorára táncoló hulla felejthetetlen, röhejes és felejthetetlen.De található benne szépszerével nagyzenekaros dallamvilág is.

Mára kultikussá vált maga a második epizód, de az egész trilógia is. Az első résszel ellentétben, ennek a végét pontosan követi majd a harmadik eleje, így lesz átmenet és nem kell amiatt aggódni, hogy a forgatókönyvírók összegabalyodnak, mint ahogy majd az utolsónál teszik néhányszor. A Nevem Bruce-ban megmondta Campbell, ha még nem dolgoztál Raimival, nem tudod mi a félelem, ehhez csak annyit fűznék hozzá , hogy a nevetés sem. Most hogy Blue-ray-ben is elérhető sokkal röhejesebbek a trükkök, de a hang és a kép tűéles és szórakoztató.

Ennyi.

A bejegyzés trackback címe:

https://mazur51.blog.hu/api/trackback/id/tr6916242306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása