Minden ami film.

Aaand, Action!

Aaand, Action!

Viharsziget (Shutter Island)

2010. július 24. - mazur51

 

 

Dennis Lehane lehengerlő könyvéből Martin Scorsese forgatott filmet, Laeta Kalogridis forgatókönyvíró segítségével. Ahogy már sokszor, úgy Scorsese most is  profin nyúlt az eredeti műhöz és bár lesznek akik fanyalognak, hogy a könyv jobb mint a mozifilm, azért azt el kell ismerni, hogy mindent elkövetett a hitelesség érdekében. Szintén, mint általában olyan stábot használt, akikkel nem lehet mellényúlni. Robert Richardson operatőrrel már dolgozott az Aviátor kapcsán és a úriember megszolgálta a bizalmat, olyan atmoszférát teremtett a fimnek, amitől csak még inkább elbizonytalanodott a néző, még nehezebben bogozta ki a szálakat, amiket a cselekmény maga sikeresen összekuszált. Gyönyörű és egyben nyomasztó képekkel sikerült elérni, hogy a nyomozás keveredjen a misztikával, valamint egy kis ijesztő hangulattal és a főhős magára utaltságának érzésével.

Ezt csak tetőzte a remek színészi teljesítmény és a kiváló színész gárda. Leonardo DiCaprio már sokadszor dolgozott a "mesterrel" és megint gyümölcsöző volt az együtt működésük. A nyomozó Teddy Danielst mesterien megformáló Dicaprio, egyre inkább a jó bor példáját követi, hiszen minél idősebb és tapasztaltabb annál jobb a játéka. Ki hitte volna a Kosaras naplója, A teljes napfogyatkozás és az Ez a fiúk sorsa után, hogy ennyire képes változtatni a stílusán. A Titanicnál és a Romeó és Juliánál sokan szépfiúként könyvelték el, aki nem tud normálisabb szerepeket vállalni, de mára a legszkeptikusabb kritikusok is elismerik, hogy egy átlagon felüli színész vált belőle. Mark Ruffalo mindent elkövetett annak érdekében, hogy emlékezetes tudjon maradni, de sajnos bármilyen jó is volt a szerepében, ő csak a másik ember, a társ maradt egészen a végéig. Ben Kingsley megjelenése és viselkedése, folyamatosan spekulációra adott okot, hogy ő most jó, avagy rossz ember akar lenni. Igazi felüdülés nézni, amikor mindent kiad magából. Max von Sydow más tészta volt, az ő karaktere már a legelső pillanatokban is sejtetni engedte a gonoszságát, tőle már az elején tartani kellett és nem lehetett benne megbízni. Michelle Williams a feleség szerepében nem tudott rendesen kibontakozni az idő híján, de így is sikerült emlékezetesnek maradnia. Ted Levine ,John Carroll Lynch , Elias Koteas és Jackie Earle Haley minimális szerepük ellenére is kiváló játékot mutattak.

Az atmoszféra megteremtéséhez nem kellett pluszban szimfonikus zenei darabokat komponálni, a rendező inkább régi klasszikusokat alkalmazott.

A cselekmény végig lekötötte a figyelmemet és izgalmas tudott maradni. A befejezés meg egészen egyszerűen zseniális, kicsit már sejtettem mi fog történni, de akkor is a tálalás elsőrangú volt és a kisebb kérdéseknek hála, nem tudott unalmas lenni. A paranoia, a néhol horrorfilmbe illő jelenetekkel és egy kis film noiros kelléktárral felszerelkezve folyamatosan nyomatta az adrenalint, még a nyugodtnak látszó pillanatokban is.

Ezt a filmet bátran ajánlom mindenkinek, aki egy kicsit szereti a hasonló produkciókat.

Ennyi. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mazur51.blog.hu/api/trackback/id/tr2916242296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása