Minden ami film.

Aaand, Action!

Aaand, Action!

Clash of the Titans (Titánok harca)

2010. április 19. - mazur51

 

 

Kezdjük ott, hogy a hivatalos sztori nem állja meg a lábát, ugyanis Perszeusz csak bosszút akar állni, az összes istent  - beleértve apját, Zeuszt is - gyűlöli és gőgjében minden isteni segítséget megtagadó ifjúként csak ront a helyzeten, de végül csak rájön hogy többről szól ez az egész. Argos a végzetébe rohan azzal, hogy kihívták maguk ellen az istenek haragját és megtagadták őket. Ezzel a város és teljes népe a Kraken áldozatául esik majd, hacsak a hős katonák Perszeusz-szal, két vadásszal és Io-val az örökké fiatal nővel meg nem akadályozzák ezt.

Az hogy a görög mitológia kicsit át lett írva nem is vitatom, maga Io sem szerepel Perszeusz történetei között - ő ugyanis Zeusz egyik ágyas\áldozata volt, akitől később megszületett Epaphosz, ja és mellesleg Inakhosz király leánya és Argosz hercegnője is egyben - , de mivel ez egy amerikai popcorn film Görögországban, így ez megbocsájtható. Ahogy a 100 perc alatt többször leülő történetvezetés is az. Egyetlen egy olyan jelenet volt, ami tényleg zavart, ez volt a Perszeusz-Hádész meccs a végén, ami egy pillanat alatt lezajlott és annyira idétlenül lett megcsinálva, mint mikor Percy Jackson egy perc alatt "híró" lett, érezni lehetett rajta a teljes amerikai szórakoztatás igéretét , ami nem úgy sült el mint tervezték.

A hangsúly főleg a félistenünkön van, a többi katona illetve mellékszereplő mind érdekes karakter, mégse tudni meg róluk sokat. Ez főleg Drakó-ra igaz, aki elvesztette a lányát és passz, több nem derül ki.  Androméda - aki a mitológia szerint Perszeusz felesége volt és hét fiúval örvendeztette meg - nem kapja meg a férfit. Na jó nem akarok itt átmenni történelem órába, a lényeg annyi, hogy ha tényleg lesz folytatása a filmnek, akkor sok lehetőséget tartogathat még, de ha nem akkor sok értelme nem volt bevonni ezeket a szereplőket.

A rendes személyiségbemutatáshoz ugyan kevés volt az idő, de a színészek szerencsére megoldották a gondokat a játékukkal. A Drako-t játszó Mads Mikkelsen és a nagy öreget, Solon-t játszó Liam Cunningham volt a katonák közül, akiknek volt egyfajta karizmája, de legalábbis jó beszólása. Sam Worthington megint megmenti a világot, Gemma Arterton - aki ezután a Prince of Persia jó nője lesz - olyan semmilyen, nem éreztem életet a játékában. Alexa Davalos jól hozta a gondoskodó argoszi hercegnő szerepét és bár a könyvek úgy ábrázolták, hogy nudiban akasztották ki a szörny elé - csak az Poszeidon egyik szörnye volt - ezt itt nem csinálták meg, a korhatár bánta volna nem a nézők. Liam Neeson jó Zeusz volt, a magyar hang nem illett hozzá, Helyei László sajnos nem erre a szerepre született. Sokan panaszkodtak Hádész hangjára, szerintem az rendben volt, a figurát alakító Ralph Fiennes meg zseniális.

A hangok rendben voltak a látvány sem volt rossz, de apróbb részektől eltekintve a sima 2D-s vetítés is ugyanazt hatást váltja ki, mivel itt a 3D a forgatás utáni utómunkával jött létre és ezért a harmadik dimenzió nem sok vizet zavar. A szörnyek jól meg lettek csinálva, a skorpiók rendben voltak, majd úgy 10-20 év múlva már viccesek lesznek, akárcsak az eredeti filmváltozat esetén. Medúza plusz pont, tényleg fasza lett és a temploma sem lett rossz. Amúgy a "hölgynek" az arcát Natalia Vodianova ukrán modell adta, nekem elsőre Carla Cuginora hasonlított. Charon kinézete szintén pozitívum és Pegazus kifejezetten üdítően hatott feketén. A Kraken sajnos több más filmből összeragasztott szörnyeteg lett, ami leginkább engem a Kisértethajó monszterére emlékeztetett sok más mellett.

A zene remekül passzolt a film alá, lendületes volt amikor annak kellett lennie, lírai amikor meg azt kívánta a jelenet, de igazából csak a legvégén tűnt fel milyen jól lett megkomponálva, igazi kalandfilmes dallamvilág. A szerző egyébként Ramin Djawadi volt.

Minden törekvése ellenére a film nem tud epikusnak hatni, hanem egy középszerbe süllyedő kalandos akciófilm lett belőle, ami ha több munkát fektetnek bele, akkor egy sokáig emlékezetes alkotássá is válhatott volna. Így egy szombat esti filmnek elmegy, de sajnos nem lesz több ennél, ha esetleg folytatnák és a visszajelzéseket - ami legyen pozitív és negatív is - figyelembe vennék, akkor a második felvonás akár még jobb is lehetne.

Az előzetesek többet ígértek, de még így is azt mondom érdemes megnézni, mert manapság nem készülnek ebben a témában filmek, persze a jövő filmkínálatát elnézve ez változni fog, de addig is itt van ez. Majd elfelejtettem az eredeti film rajongóinak csak annyi, hogy Bubó a mechanikus bagoly is jelen lesz.

Ennyi. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mazur51.blog.hu/api/trackback/id/tr9016242236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Papa 2010.04.19. 17:09:17

Ezzel az írással újfent megkíméltél némi bosszúságtól és fölösleges időtöltéstől. Köszönöm, hogy leírtad.

Dagenham 2010.05.01. 14:22:49

Tegnap láttuk, a 3D konverzió nem elég, hogy felesleges, de még botrányos is volt, az egész amolyan félresikerült God of War: The Movie. A zenével kapcsolatban nem értek egyet, valóban rendesen össze volt rakva, csak nem illett egy ilyen filmhez - ide klasszikus hangszerelés kellett volna. Ha hozzáraknak még úgy fél órányi felvezetést, jellemábrázolást + normális boss fight jeleneteket, akár rendben is lett volna, így azonban erősen felejtős - legfeljebb Liam Neeson záró mondata marad emlékezetes :).

Sohaka(Dark Knight) 2010.05.09. 09:03:55

Hát én a sima verzióba láttam otthon, az jó volt, nem tom minek kell minden filmet meg 3D-síteni...Egybként a sztori tetszik:D
süti beállítások módosítása