Minden ami film.

Aaand, Action!

Aaand, Action!

Mobile Suit Gundam 00

2010. március 12. - mazur51

 

 

2307-et írunk, a Föld kőolaj és földgázkészletei kiapadtak és az emberiség kénytelen volt egy új energiaforrást keresni, ez lett a napenergia. Közel ötven év tervezés után a három orbitális űrlifthez ez körülbelül 500km-es napenergia hasznosító rendszer épült és megalakult három Unió, melyek a lift köré telepedtek le.

A FEU, az Europa-i államok, Izland és Grönland egyesüléséből jött létre. Az Emberi Megújulás Ligája, Dél-Ázsia, Kína és Oroszország szövetsége. Az mai Unió-t pedig az Egyesült Államok, Japán és Ausztrália alkotta.

Ez a három hatalom viszonylag békében megvolt egymás mellett, habár a fegyverkezés és a versengés folytonossá vált. Az olyan államok amelyek nem csatlakoztak egyik szövetséghez sem, rendszeresen hajtottak végre katonai beavatkozásokat, háborúkat, a gazdasági jólét és a büszkeség miatt.

A folytonos harcok hatására megjelent a Celestial Being nevű szervezet, mely a legfejlettebb mecha-kkal, a Gundamekkel felszerelve háborút indított a háborúk ellen. Egyszóval minden fegyveres akciót, beavatkozást megtiltottak és ha mégis lenne ilyen, akkor azt erőszakkal felszámolják ha kell. A Bejelentést követően a szervezet szemben találta magát az egész világgal, de kellően modern harcászati technikája és Gundam Meisterek - pilóták - elszántsága miatt nem tudtak szembeszállni velük tartósan.

Ezt követően kényszerű egyezségek jöttek létre, egymást segítve fejlesztették a haderejüket az országok és a szövetségek és megszülettek azok az egységek, melyekkel már fel tudták venni a harcot a közös ellenséggel, a Gundamekkel és pilótáikkal, Setsuna F. Seiei-el, Lockon Stratos-sal, Allelujah Haptism-al és Tieria Erde-vel, valamint a Ptolemaios - a Celestial Being főhadiszállása és szállítóhajója - teljes legénységével és támogatóikkal.

Ha műfajilag nézzük akkor sci-fi-akció, de bőven található benne drámai elem is és a humor majdnem teljesen hiányzik belőle, de egy háborús animenél ez nem is hátrány. Kisebb romantikus szálak is találhatóak benne.

Történetileg, az epizódok elején levő visszatekintések ellenére végig folyamatos a cselekmény, az események egyszer logikusan követik egymást, egyszer meg váratlan fordulatok következnek benne. A meglepetés garantált, a remekül megírt sztori sokkal bonyolultabb mint az elsőre látszik és később csak még jobban bonyolódik. Az igazi hardcore harcok a Second Seasonban jönnek elő, de itt már a szereplők is megváltoznak viselkedésileg és máshogy. Az emberi élet itt még kevesebbet fog érni.

A karakterek kialakításán látszik, mennyit dolgoztak velük, egytől egyig többrétegű személyiségek. A Celestial Being tagjai így vagy úgy, de a háború áldozatai, és előbb utóbb mindenki szembe kerül velük, vagy közük lesz az eseményekhez, senki nem marad ki belőlük. A bolondos szereplők itt inkább a hétköznapi vidám élet fázisban vannak, azon túl mindenki komoly, megfontolt és ellentmond a korának a gondolkodásmódjával. ÉS bármennyire rossz az amit egymással művel a katonaság és C.B, egyszerűen nem lehet nem szimpatizálni az elmélettel és az emberekkel.

A Gundam sorozatok már igen rég óta készülnek és a népszerűségük nem csökkent az évek alatt, sőt inkább felfelé ível. Ez a sorozat időrendben nézve, a legelsőnek mondható az univerzumban és csak megjegyzésként mondom el, hogy ez volt az első Gundam amit magas felbontással szélesvásznú képpel adtak le.

Az általános szokástól eltérően előbb volt az anime mint a manga. A produkciót a Sunrise készítette, ami meg is látszik a minőségén. A rendező Seiji Mizushima már dolgozott hasonló témakörben így ismerős volt neki a terep. Az első epizód levetítése 2007 október 6-án lerült levetítésre, míg az utolsó 2009 március 29-én.

A sorozat hangzásvilága kiváló lett, az effektek, zajok, robbanások, háttérhangok mind jó és tisztán hallhatóak, most nem térnék ki a valósághűségre, mert nem tudom milyen hangot adna egy éppen felrobbanó FLAG például. És bár tényleg jól szól minden, nem árt ha eszünkbe jut az egyetemes igazság, miszerint az űrben nem hallatszanak a hangok, de akárcsak más animénél, vagy mondjuk kisebb kitérőként a Star Wars-nál, itt is kevésbé lett volna élvezhető ha csöndben villog a tévé, vagy a monitor.

A zenét Kenji Kawai szerezte, ami máris garancia a jó aláfestésre, és nem is kellett csalódnom, pont olyan lett mint vártam. Rengeteg szimfonikus betét, ami csak még jobban megadja a drámai hangulatot az egésznek, de a harcoknál is lendületesen beépült ez a dallamvilág, tényleg jó lett. Annyi zenét szerzett a mester, hogy csak négy albumon fért el. Az első 2008 január 10.-án, a második március 26.-án, a harmadik december 24-én és a negyedik 2009 április 1.-én jelent meg.

A szinkron megint pazar munka. Említésre érdemes : Mamoru Miyano (Setsuna), Hiroyuki Yoshino (Allelujah), Shinichiro Miki (Lockon), Arisa Ogasawara (Souma Peries), Chiwa Saito (Luise), Kei Shindou (Wang Liu Mei), Keiji Fujiwara (Ali Al ..), Noboru Sōgetsu (Libonz), Unshou Ishizuka (Sergei Smirnov), Youko Honna (Sumeragi Lee Noriega), Yuuichi Nakamura (Graham), Minami Takayama (Katie Manequin), Romi Paku (Regene Regetta), Tokuyoshi Kawashima (Klaus), Kenji Hamada (Patrick)

A grafika csillagos ötös. A rajzolás a CGI betétekkel szépen megfér egymás mellett és nem is tűnik ki egyik sem. Az igazi látványvilág akkor tárul fel, amikor valami nagyobb Gundam harc van, de egy naplementében úszó Azadisztán is gyönyörűen fest, ahogy a halványuló fény eléri az épületeket stb. Egyszóval, egy rossz szavam se lehet rá.

Az anime indulása után készítettek egy mangadaptációt is, ez Kōzō Ōmori munkája és a sorozat eseményeit dolgozta fel.  Egy másik adaptáció is készült hasonló címmel, de ez Auto Taguchihoz fűződik. Ezenkívül van egy spin-off képregény is Mobile Suit Gundam 00F címmel és Tomohiro Chiba készítésében.

A sikeres befutást mi sem bizonyította jobban, hogy ezek mellett még három játék is készült hozzá, egy Nintendo DS-re Mobile Suit Gundam 00 névve, egy PS2-re Mobile Suit Gundam 00: Gundam Meisters elnevezéssel, és egy SD Gundam: G Generation Wars, de ennek nem tudom a platformját.

Ezeken túl, még Drama CD-k, figurák, Doujishik és még sok minden más született a Gundam éra legújabb tagjához. Idén még jön egy Movie is hozzájuk, aminek a címe Mobile Suit Gundam 00 és folytatás lesz.

Egyetlen olyan dolgot találtam, ami kicsit zavaró volt, ez pedig az hogy rendszeresen lehetett hallani, hogy egyes szereplők teljes nevét kimondják, akár akkor is ha öt perce találkozták, a Setsuna F. Seiei és Saji Crossroad neveket nagyon nagyon sokszor említették. Ennyi volt összevissza a problémám, de tulajdonképen ez sem olyan ami mindenkit zavarna.

Külön öröm számomra, hogy a halomban hulló emberek között több olyan is akadt, akit sikerült hamar megkedvelnem. Ez persze nem kellemes dolog, de elmondható, hogy nem a szokásos a jók rosszakat aprítanak sémáról van szó, vagy fordítva.

Összesítés : Fantasztikus anime. MAL 10 pont.

Ennyi. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mazur51.blog.hu/api/trackback/id/tr4316242210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása