Minden ami film.

Aaand, Action!

Aaand, Action!

Salt ügynök (Salt)

2009. november 05. - mazur51

 

 

 

Történet: Evelyn Salt a Központi Hírszerző Iroda titkos ügynöke. A nyugalmasnak eddig sem nevezhető élete fenekestől felfordul, amikor egy orosz disszidens azt állítja róla, hogy a KGB alvó ügynöke, akit nem akármilyen feladat miatt "élesítettek": az Egyesült Államokba látogató orosz elnököt kell megölnie. A CIA persze semmit nem bíz a véletlenre, el akarja kapni, ám Salt ügynök menekülésre fogja a dolgot. Ez az egyetlen módja ugyanis annak, hogy bizonyítsa az ártatlanságát. Szerencsére jó kiképzést kapott. Minden tudására szükség van, hogy kijátssza a két titkosszolgálat embereit, és kiderítse, ki volt az áruló.

Megvalósítás: Érdekesség hogy Salt eredetileg férfinek készült és Tom Cruise játszotta volna. Hogy nem így történt, szerencse avagy balszerencse, azt mindenki maga döntse el. Személy szerint én örültem, hogy Angelina Jolie lett a befutó, nagyon jól állt neki ez a szerep. Ez persze nem jelenti azt, hogy maga a film egy kiemelkedő akciómozi. Közel sem az, viszont egy tisztességes iparosmunka, nem több és nem kevesebb. Egyébként ez nem a rendező hibájaként róható fel. Phillip Noyce-nak több remek thrillert és akciófilmet köszönhetünk - Halálos nyugalom, Férfias játékok, Végveszélyben, Angyal, Csontember. Ellenben a forgatókönyvírónak igen nagy szerepe volt abban, hogy csak eddig juthatott a film. Ez azért is zavaró kissé, mert a folytatást - aminek még mindig nem találtak dátumot - szintén ő fogja írni. Pedig a Gömb, a Thomas Crown ügy és a Beavatás után, azért nem kis elvárások voltak Kurt Wimmer-el szemben.

Na mindegy, akkor a történetet félretéve rátérnék az akciók kivitelezésére. Néhány hihetetlen fordulatot leszámítva, sikerült elég valósághűen előadni ezeket a részeket. Szerencsére a kameraman nem kapott rohamot filmezés közben és a lassítások is elmaradtak. Színtiszta naturalista bunyózás és lövöldözés volt végig, ráadásul nagyon jól megkoreografálva.

A színészekkel nem volt baj. Jolie mellett még kiemelkedően jó volt Liev Schreiber, aki amúgy is az egyik kedvenc színészem. Külön öröm, hogy Chiwetel Ejiofor is egyre jobb szerepeket kap. A 2013-as Twelve Years a Slave-at nagyon várom már, amiben többek között Brad Pitt-el fog játszani.

Minden hibájával együtt a Salt, egy egész jó kis adrenalinbomba, jó kamerakezeléssel, színészekkel és James Newton Howard dallamaival. Van jobb is, de rosszabb annál több, érdemes legalább egyszer megnézni.

Ennyi.

A bejegyzés trackback címe:

https://mazur51.blog.hu/api/trackback/id/tr4316242194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása