Minden ami film.

Aaand, Action!

Aaand, Action!

Appleseed - A jövő harcosai

2009. szeptember 21. - mazur51

 

appleseed_ver5

A jövőben az emberiség a harmadik világháborút követően ráébredt a hibáira és egy új utópiát hoztak létre, Olympost. A város hatalmas falakkal van körbevéve, így biztonságot nyújt. Az emberek lecsökkent számát a bioroidok - emberi alakú androidok ha úgy tetszik - létrehozásával és alkalmazásával próbálják ellensúlyozni. Habár ez egy felsőbbrendű faj, nem képesek szaporodni, és a továbbélésükhöz is folyamatosan meg kell hosszabbítatni az életüket.

Azonban nem mindenki szereti a bioroidokat és azt amit képviselnek, a hadseregen belül több vezető pozicióban lévő katona, sőt a főparancsnok is ellenzi a létezésüket. De Olymposban a törvényeket nem ők hozzák, hanem hét öreg bölcs és egy általuk üzemeltetett szuperszámítógép, vagyis Gaia. Így nem áll fennt a lehetőség hogy az indulatok ismét átvegyék az irányítást az emberek felett, legalábbis ez volt a terv.

Ebbe a városba viszik, a világháború vége óta folyamatosan harcoló Deunan nevű katona hölgyet, akinek profizmusát mi sem bizonyítja jobban, hogy azonnal be is veszik az ESWAT-ba abba a rendőri alakulatba, ami a gerilla és terroristatámadások megakadályozására lett létrehozva, és amíg a hadsereget hivatalosan nem kérik fel, az övék a legnagyobb fegyveres különítmény is.

Az egység tagja Deunan régen meghaltnak hitt katonatársa és szerelme Briareos is, aki azonban egy támadásban régebben nagyon súlyosan megsérült, így egy mechanikus testbe helyezték.

Az egyre fokozódó támadások, csak tovább keltik a gyanút Deunan-ban, hogy valami nagy készülődik és neki is köze van a dolgok alakulásához, akárcsak a titokzatos Almamagnak.

Appleseed01_cover

A manga 1985-ben lett publikálva, Appleseed: The Promethean Challenge címmel. A gyors sikernek köszönhetően hamarosan elkészült a második kötet is,  Appleseed: Prometheus Unbound és a harmadik, Appleseed: The Scales of Prometheus 1987-ben , majd a negyedik két évre rá Appleseed: The Promethean Balance megnevezéssel került a boltokba.

 A sikernek több oka is volt, a megjelenésen és a történeten kívül az alkotó neve, már garancia volt a remek munkára. Az alkotó neve Shirow Masamune volt. Ez a név melyet már a cyberpunk klasszikusok miatt is érdemes az emlékeinkbe vésni, több olyan mű kapcsán felmerül, aminek köszönhetően csak javult az anime és  amangaipar. Gondolok itt a Ghost in the Shell és a Dominion műveire is - utóbbit nálunk is lehet kapni magyarul, persze mangában.

1988-ban Kazuyoshi Katayama készített egy OVA-t Appleseed címmel, mely tökéletesen hozta a mester által összehozott világot. A megrajzolásra nem lehetett panasz, akkoriban ez csúcsnak számított és az összeválógatott szintis zenei elemekkel pont beleillett az akkortájt futó sorozatokba, mozikba - ezt egyébként Norimasa Yamanaka komponálta - és dinamizmusával, izgalmával, cselekménymenetével valami mást hozott, viszont az akkori mecha és robotanimes mangák és animek nagy dömpingje miatt nem lett kiemelkedő.

Nem úgy a 2004-es anime CGI változat Aramaki Shinji rendezésében, amely a látványos vizuális megvalósítása miatt sokkal nagyobbat dobbantott mint elődje. Ebben szerepe volt a számítógépes animációnak is amiért a  Digital Frontier, Geneon Entertainment (USA) Inc.,Mainichi Broadcasting, Micott & Basara, TBS, TOHO, TYO, Yamato együttesen feleltek. De emellett fontos tényezőként szerepet kapott a remek sztori is.

Műfajilag mindenképpen az akció sci-fi jutna eszembe, de nem kis mértékben található benne a cyberpunk világ - mechákkal és egyéb technológiai ötletekkel - , politika, szociológiai és filozófikus kérdések, a már elmaradhatatlan erkölcsi mondanivalóról és szerelmi szálról nem is szólva.

A történet folyamatosan és gyorsan halad a végkifejlet felé, addíg azonban jó pár meglepetést szerez nekünk, és a végére már azt sem tudni hogy tulajdonképpen mi a jó és a rossz.

A karakterek közül Briareos személyisége kevésbé jön át mint az OVA-ban, lehet hogy ő és talán Deunan - habár az ő történeti háttere jelen volt -  is jobban ki lett volna dolgozva kicsit több játékidővel, de lehet ez a pörgés rovására ment volna. Ennek ellenére összetett személyekről van szó.

appleseed_ver3appleseed_ver2

A hangzás az OVA esetében korhű semmi kivetni valót nem találni rajta, persze mai szinvonalhoz mérten elhasalna, de nem is szabad úgy hasonlítani.  A 2004-est viszont igen és be is váltja a hozzá fűzött reményeket még a 2009-es évad animéihez viszonyítva is kiváló, tiszta és érthető.

A zenéről az első változatnál már esett szó, de most jöjjön a második amely főleg Tetsuya Takahashi szinfonikus dallamvilágából és az elektronikus zenék nagyjaiból Paul Oakenfold, Basement Jaxx , Boom Boom Satellites - főként az utóbbit hallani sokat - és más előadókból áll össze. Ez az egyveleg a kellő hatást nyújtja, az élményfaktort növeli és az az érzés amikor Basement Jaxx egyik dala szól miközben Olympos városát nézzük leírhatatlan, mintha pont erre írta volna.

A szinkron jó volt az OVA-nál is. Yoshisada Sakaguchi, Masako Katsuki és Mayumi Shou hármasa mindenkit lejátszott, még akkoris ha amúgy a többiek is kiváló munkát végeztek.

A movie seiyuu csapata még ennél is jobbnak bizonyult : Ai Kobayashi (Deunan), Juurouta Kosugi (Briareos), Mami Koyama (Athena), Takehito Koyasu (Hades), Emi Shinohara (Dr. Gilliam), Yuki Matsuoka (Hitomi) remekelnek és a hét öreg Fumio Matsuoka, Hirotake Nagata, Ikuo Nishikawa, Ryuji Nakagi, Takehiro Koyama, Toshihiko Kuwagaki, Yoshiyuki Kaneko vagyis Oionos, Cadmos, Hestia, Elektrion, Laios, Glaukon és Deukalion, pedig hiába szerepelnek keveset mégis feledhetetlenek.

A grafikára nem térnék ki az OVA kapcsán, tükrözi a korát. De a CGI-s változat már említést érdemel. A számítógép által generált látványvilág mindent visz. Gyönyörű a város, az emberek a gépek, az egész. A különböző effektek fantasztikusan festenek és ha van egy jó nagy tv-d akár mozihatást is elérhetsz vele. Ezt mindenképpen moziba szánták, és habár úgy rémlik nálunk nem vetítették - lehet hogy tévedek - de a dvd képi megjelenítésére se lehet semmi panaszunk, a képernyőn is ugyanolyan szépen fest. Akár a lepusztult épületek és tájak, a világháború sújtotta városok; akár a virágzó metropolisz a megannyi csodájával; akár az élettelen gépek vagy élettel teli humanoidok és bioroidok; akár ez a dinamikus élő lélegző világ az amit szemügyre veszünk, lélegzet elállító vizualizációban lehet részünk.

appleseed2004-35appleseed2004-31appleseed2004-05appleseed2004-07appleseed2004-09appleseed2004-08appleseed2004-02appleseed2004-11appleseed2004-28appleseed2004-01appleseed2004-12appleseed2004-33appleseed2004-32appleseed2004-30appleseed2004-27appleseed2004-26appleseed2004-15appleseed2004-25appleseed2004-14appleseed2004-37

Ami azt illeti nemrégiben készült el, illetve pontosabban 2007-ben az EX Machina című folytatás, melyben Deunan szembe kerül az érzéseivel, amikor egy olyan bioroidot ismer meg aki úgy néz ki, mint Briareos emberi alakjában. - De ezt még nem láttam, csak utána nyilatkozok róla. De itt egy előzetes hozzá.

És ha még mindíg szomjazzátok ezt az utópiát, akkor jó hírként szolgálhat az, hogy egy Romanov Higa által rendezett huszonhat részes tv sorozat is készül nemsokára, Deunan szerepében pedig Romi Paku-t (Edward Elric - Fullmetal Alchemist) hallhatjuk majd.

Összegzés : Jó történet, szuper zene, még jobb grafika. MAL 10 pont.

Ennyi.

A bejegyzés trackback címe:

https://mazur51.blog.hu/api/trackback/id/tr8916242180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása