Minden ami film.

Aaand, Action!

Aaand, Action!

Aria

2009. augusztus 29. - mazur51

  

ARIA_finale

 Valamikor a jövőben, egy Aqua - a terraformált Mars -  nevű bolygón található Neo Venezia (Új Velence), egy igen jelentős turistaközpont. A bolygót és város nagy részét is - akárcsak az eredetinél - víz borítja.

A közlekedés nagy részben gondolákkal történik, ami többek között a turisták miatt is lett kitalálva. Több Gondolás vállalat van, ezek büszkélkedhetnek, a hivatásos gondolásokkal az Undinekkel.

Akari Mizunashi egy ilyen cégnél, az Aria Company-nál tanuló gondolás.  Kedves, szorgalmas és nyílt személyiségének köszönhetően, hamar szerez barátokat más társaságokból is. És mivel itt nincs kiélezett vérre menő piacverseny majdnem mindenki jóban van a másikkal.

ARIA60_E

Az Aria  utópisztikus science-fiction mangaként született meg  AmanoKozue keze által . A sorozat eredeti címe Aqua volt amikor még az  Enix publikálta a  Monthly Stencil-ben 2001 és 2002 között. A címét megváltoztatták amikor a  Mag Gardenes Comic Blade magazin közölte tovább 2002-től 2008-ig.

Az első televízió sorozatot Aria - The Animation néven 2005-ben mutatták be a Hal Film Maker animálásában  a másodikat ami az Aria - The Natural címet viselte  2006-ban,   az utána következő OVA, az Aria - The Arietta 2007 szeptemberében lett kiadva és harmadik és egyben utolsó tv anime-t , az Aria - The Origination-t 2008-ban a manga befejezésével egy időben.

A műfaj tulajdonképpen a dráma, a slice-of-life és a vígjáték keveredése. Itt a lényeg a nyugodtságon, a higgadt és kellemes környezeten az optimista világlátáson, a csodaszép művészeten van, no meg a minőségi zenén.

A történetnek végül is egyetlen folyamatos vonala van, ez pedig a tanoncok fejlődését mutatja be, ezen kívül csakis különálló epizódokkal lehet találkozni, amik bemutatják az ott élő emberek, vagy az oda utazó emberek életét, illetve sorsát.

2008fall

A hangzás itt kimerül abban, hogy nyugodt hatást gyakoroljon a nézőre, hogy elszakítsa a mindennapokból és egy barátságos, de kellőképpen érdekes helyre repítse.

A szinkronhangok ugyanezt érik el, csak a seiyyuk bársonyos - mármint a női seiyuuké - hanghordozása az ami ezt eléri. A lényeget az ő hangjuknak köszönhetően érthetjük meg.  Erino Hazuki (Akari), Chiwa Saito (Aika), Junko Minagawa (Akira), Kaori Mizuhashi (Ai), Sayaka Ohara (Alicia-san), Tomoko Kawakami (Athene), Ryou Hirohashi (Alice) mind-mind remekelnek.

És akkor most rátérek a zenére, amit a Choro Club és  Senoo Takeshi -nek köszönhetünk. Ugyan nincsenek benne lüktető és pörgő ritmusok, de a lágy és helyenként szomorkodva vidám dallamoknak köszönhetően rengeteget átveszünk a hangulatból, akár akaratlanul is - én végig mosolyogtam az animet. De úgy látszik, nem csak nálam tett pozitív benyomást, így a soundtrack és single albumokból nem is egy jelent meg az évek során.

 

  • Aria the Animation Original Soundtrack (2005)
  • Aria the Natural Original Soundtrack: Due (2006)
  • Aria Piano Collection - Stagione -(2006)
  • Aria the Natural Vocal Song Collection (2006)
  • Aria the Origination Original Soundtrack: Tre (2008)
  • Aria the Origination Piano Collection II: Di Partenza (2008)
  • Himawari (2008)
  • Aria the Animation Opening: Undine (2005)
  • Aria the Animation Ending: Rainbow (2005)
  • Aria the Natural Opening: Euforia (2006)
  • Aria the Natural Ending: Natsu Machi (2006)
  • Aria the Natural: Tooi Yume no Mirage OP & ED (2006)
  • Aria the OVA: Arietta OP & ED (2007)
  • Aria the Origination Opening: Spirale (2008)
  • Aria the Origination Ending: Kin no Nami Sen no Nami (2008)
  • Aria the Origination: Aoi Hoshi no Il Cielo OP & ED (2008)

A grafikára nem lehet panasz, igen tetszetősre sikerült, mivel itt nincs semmi akció, így a látvány a történetet tükrözve a megnyugvást és vidám életszemléletet adja vissza.

aria_the_animation_001aria_the_natural_002aria_the_natural_004aria_the_origination_003aria_the_origination_004aria_the_origination_005aria_the_origination_017aria_the_origination_019aria-the-animation-843-wide1050

Négy sorozat készült el Drama Cd-ben, az első még az  anime indulása előtt, ebben a szereplők hangja nem egyezik meg az animált változatéval, de a másik három seiyuu brigádja már teljesen ugyanaz lett. A lemezek közül az első az Aria első történeteit tartalmazta, a másik három pedig az Animation, Natural és Origination cselekményét.

A rádióban egy rádió show keretében sugározták az Aria - The Station-t, ami az interneten is elérhető volt, összesen mint egy 115-részt élt meg és ki is lett adva Rádió Cd-ként is. A hangokat  az anime szereplői és vendégelőadók adták. Ez a műsor is három részre osztható.

  1. A 12 epizódos első évad, az  Aria the Station Neo-Venezia Informale 2006 szeptember 29-én lett kiadva egy egyalbumos lemez keretében.
  2. Az 51  részes második évad, az Aria the Station Due , négy albumot foglal magába.
  3. Az 52 epizódos harmadik évad, Aria the Station Tricolore, ami négy albumból áll.

http://www.cospa.com/images/items/pc/19803.jpg

Hogy teljes legyen a siker az  Alchemist company két visuel novelt készített PS2-re az Aria története alapján.

  • Aria the Natural: Tooi Yume no Mirage ("Mirage of a Distant Dream")

Aria: The Natural ~Tooi Yume no Mirage~ (Alchemist Best) Box Front

  • Aria the Origination: Aoi Hoshi no El Cielo ("The Sky Over the Blue Planet")

Art Bookok is voltak szép számmal :

Három a  Mag Garden kiadásában  Amano Kozue  rajzaival és vázlataival az Aqua -ból és az Aria-ból,  Alpha , Stella és Cielo megnevezéssel. A Mag Garden publikált egy negyediket is, de ebben már benne voltak a videójátékból és a drama cd-ből is jelenetek, ennek Aria - The Illustration Avvenire lett a címe.

No meg három darab A2-es méretű poszterkönyv és négy darab Útmutató könyvecske jelent még meg. Ez utóbbiak címe Aria Navigation Guide, Aria the Animation Perfect Guide Book, Aria the Natural Perfect Guide Book, Aria the Origination Perfect Guide Book. Ezek érdekessége, hogy tartalmaztak egy drama Cd-t és a mangából egy extra fejezetet is.

Ugyanakkor ilyen könyvek a játékokhoz is készültek, ezek az Aria the Natural: Tooi Yume no Mirage Game Material Collection és az Aria the Origination: Aoi Hoshi no El Cielo Game Material Collection.

A franchise sikerességét ezek mind bizonyítják, de Mag Garden itt még mindig nem állt meg, két Light Novel sorozatot is futtatott Mizu no Miyako to Kanashiki Utahime no Monogatari és The Gift of the Four Season's Breeze néven. És még ezek mellég egy komplett magazint is indított Monthly Undine címmel. A címlapokon időrendi sorrend szerint Akira E. Ferrari, Alicia Florence, Athena Glory, Alice Carroll, Aika S. Granzchesta és Akari Mizunashi szerepelt. Kozue sensei a macskaimádók kedvéért az igazgatókról is csinált három képes könyvet. (Maa, Hime, Aria)

Láthatjátok tehát, hogy elsőre nem tűnhet túl csábítónak egy ilyen világ , mert semmi másról nem szól, mint az emberekről akik benne élnek, de valami mégis lehet abban, hogy ilyen sikereket élt meg és a rajongók tábora tovább növekszik. Pedig csakis az élet szeretetét tanítja és azt hogy nem mindig a dolgok rossz oldalát kell nézni, mindezt stílusosan teszi fanservice vagy ecchi jelenetek nélkül - na jó fürdős rész azért van benne.

Összegzés : Kellemes, hangulatos. MAL 9 pont.

A bejegyzés trackback címe:

https://mazur51.blog.hu/api/trackback/id/tr3916242040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása