Minden ami film.

Aaand, Action!

Aaand, Action!

Appaloosa - A törvényen kívüli város

2009. május 03. - mazur51

 

 

appaloosa_movie_poster1

Virgil Cole és Everett Hitch nagyon régóta szolgálják a törvényt. Legújabb munkájuk során Appaloosaban akad dolguk. Felbérelték őket, hogy derítsék ki, ki ölte meg Jack Bell-t - a korábbi rendőrbírót - és két másik emberét. Habár valószínűnek tűnik, hogy Randall Bragg, egy banda főnöke vagy valamelyik embere a felelős érte.

De más változás is történik. Egy nő költözik a városba és Virgil-nek már az elején megakad rajta a szeme, majd össze is jön vele, megtervezik a közös jövőt, stb, de minden megváltozik mikor előkerül egy tanú.

ed_harris_in_appaloosa_wallpaper_3_800

Ed Harris nem ma kezdte a szakmát, rengeteg sikeres film áll mögötte, mind rendezőként ( Pollock ), mind színészként ( Rock, Apollo 13, The Abyss, The Enemy of the Gates ... ). Ezt a filmet rendezőként, társ-forgatókönyvíróként és színészként is jegyzi.

Virgil Cole szerepét neki találták ki, annyira jó a szerepben, hogy már fáj. Az elegancia ami átjárja, a szóhasználata, a feledékenysége, a profizmusa mind egy teljesen egyedi karaktert formálnak meg, felejthetetlen alakítás.

viggo_mortensen_in_appaloosa_wallpaper_2_800

Viggo Mortensen nem először dolgozik Ed Harris-szel, előző munkájuk a History of Violence volt. Sajnos sokan nem emlékeznek a Gyűrűk Ura előtti időkről rá, pedig sok filmben feltűnt. Ott volt a 28-napban, a Daylight-ban, A Perfect Murder-ban, Crimson Tide, G.I Jane ... stb-ben, egyszóval neki is igen hosszú a színészi pályája.

Everett Hitch szerepe annyira jól áll neki, hogy néha úgy tűnik, ő maga Everett Hitch. Amikor először megnéztem, hogy néz ki majd a filmben, kétségeim voltak, de tévedtem, nagyszerűen hozta a figurát.

jeremy_irons_in_appaloosa_wallpaper_4_800

Jeremy Irons, hát igen az ő színészi képességét sem lehet vitatni, eddigi filmjei - mint a Vasálarcos, Mennyei Királyság, Az élet mindig drága, Az időgép ... - , erre mind bizonyítékul szolgálnak.

Randall Bragg szerepében, pedig egy végtelenül gátlástalan, öntörvényű és művelt emberként ismerjük meg. Hidegvérű gyilkos, de emellett intelligens is.

Renée Zellweger mindig is jó színésznő volt, ez meglátszott akkor is amikor a Jerry Maguire-ban játszott, amikor a Chicago-ban vagy a Hideghegyben, amiért egyébként Oscart is kapott.

Allison French-ként, egy döntésképtelen nőt ismerhetünk meg, aki a hűség fogalmát nem ismeri, nem törődik másokkal, a lényeg, hogy ő biztonságban és jó helyen legyen. Ha a készítőknek az volt a céljuk, hogy ne szimpatizáljak vele, akkor összejött, nem bírtam megkedvelni sehogy sem.

De a színészek mind kitettek magukért, és több westernfilmes nevet is találunk köztük - mint pl  Luce Rains. De megtalálható Lance Henriksen, aki élő filmtörténeti legenda - bár itt már nagyon öregnek néz ki -, vagy Rex Linn, aki szintén nem kezdő.

A látvány egy tipikus vadnyugati helyszín, annak minden elemével. Ami csak kellhet az mind megtalálható és hiteles.

A hangzás visszaadja a hangulatot, a fegyverropogás, a kocsmában a fapadlón megcsörrenő sarkantyúk hangja és az emberek beszéde, mind egy olyan képet festenek le, ami csak fokozza ezt a western hatást.

Appaloosaappaloosapic12appaloosa_movie_image_viggo_mortensen__4_2sb8knc

Jeff Beal filmzenéje magával ragadja az embert ebbe a különös világba, ezáltal még jobb hatást elérve. 

Gondolom, nem árulok el azzal nagy titkot, hogy nekem nagyon bejött a film. 

Ennyi. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mazur51.blog.hu/api/trackback/id/tr2316241956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása